Имате голям проблем – вашата котка, която е вече обучена

...
Имате голям проблем – вашата котка, която е вече обучена
Коментари Харесай

Как да отучим котката да пикае, където ѝ падне

Имате огромен проблем – вашата котка, която е към този момент подготвена за котешката тоалетна, ненадейно стартира да пикае, където ѝ падне. Вие, несъмнено, сте на края на търпението си. Колкото и да обичате пухкавата животинка, на моменти ви се желае да ѝ извиете врата или минимум да отворите вратата и да ѝ дадете начален старт. Разбира се, това са краткотрайни усеща, подбудени от страстта и неприятната миризма върху новия ви килим примерно.

Важно е да знаете, че в такива случаи нещо не е както би трябвало и вашата котка се усеща също толкоз нещастна, колкото и вие. С уринирането на разнообразни места в дома любимецът ви желае да ви каже, че нещо не е наред. Има причина за това държание и от вас зависи да разберете каква е и какъв брой ще продължи.

Най-честата причина, заради която котката пикае в къщата, и първото нещо, което би трябвало да помислите, е медицински проблем. Ако вашата добре подготвена котка внезапно стартира да пикае на случайни места, визитата на ветеринарен доктор е първото нещо, което би трябвало да извършите. Причините могат да са разнородни, само че най-честите измежду тях са бъбречна или бактериална зараза, диабет или болежка.

Също по този начин котката може да не върви до тоалетна, където би трябвало, в случай че има нещо неправилно със сандъчето ѝ. Почиствайте го постоянно, не го поставяйте в тъмни и влажни пространства или до уреди, които могат да изплашат животното (перални, прахосмукачки). Уверете се, че тоалетната е надалеч от храната на котката и че до нея няма мощно миришещи препарати.

Котката може да стартира да пикае, където ѝ падне, в случай че има поведенчески проблеми. Такива се появяват, в случай че има промени в дома ви, нов член на фамилията или още един домакински любим.

Никога не крещете и не използвайте физическа мощ, в случай че котката ви направи пакост. Това няма да реши нищо, единствено ще я направи по-стресирана. Нали не желаете да се опасява от вас. Използвайте меки, успокояващи тонове, когато говорите с котката си.

 Защо котката пикае, където ѝ падн

Когато тя употребява котешката тоалетна, наградете я с ласка или някое лакомство. Погалете я и ясно покажете, че сте щастливи, че е употребила сандъчето си. Това е доста значимо и работи добре. Хваленето ѝ, когато работи вярно, ще ви даде по-добри резултати, в сравнение с да викате или да я наказвате. Опитайте се да запазите успокоение и да извършите най-хубавото за вашия любим.

Не забравяйте незабавно да изчистите напиканото място, с цел да не се утаи миризмата от котешката урина. Използвайте препарати със мощна миризма. Можете да си извършите такива в домашни условия. Сварете портокалови или лимонови кори. Оставете ги да престоят два часа, до момента в който се охладят. След това с водата напръскайте напиканото място и изобщо стаята, в която котката се е изпикала. От една страна, стаята ще мирише прелестно на цитруси, а от друга, котката, която ненавижда този аромат, няма да повтори белята си.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР