Иманярски посегателства над археологически обекти от преди хилядолетия край гърменските

...
Иманярски посегателства над археологически обекти от преди хилядолетия край гърменските
Коментари Харесай

Иманярски набези в Гоце Делчев - багери разрушават археологически обекти

Иманярски похищения над археологически обекти от преди хилядолетия край гърменските села Дъбница и Дебрен.

На набезите и големите кратери се натъкнали археолози от Националния исторически музей, които занапред ще изследват богатия на история регион.

При започването на археологическите изследвания на обекта Свети Архангел край Дъбница преди месец, археолозите се натъкнали на големите ровове.

" Установихме, че иманярска активност с механизирана техника най-вероятно екскаватор са унищожени гробни уреди от най-вероятно ранно-християнския интервал ", съобщи Илия Киров, началник па разкопките.

Първите изследвания на укрепеното населено място, което било населявано преди повече от 6 хиляди години почнали при започване на 2020 година. Още тогава археолозите се били натъкнали на стотици иманярски разкопки.

" От дълги години тук към село Старо Дебрен също в последните над 30 години има огромна иманярска активност ", добави Илия Киров.

Иманярските нападения към Дъбница са започвали преди три години, когато самите разкопки тук са били почнали. Тогава обаче са били пресечени с видеонаблюдение. А сега където е имало иманярски прояви, камери не могат за бъдат инсталирани.

" Както може да се досетите хората, които го вършат са известни на всички и се знае кои са. Това което би трябвало на те направи е съществени процесуални дейности с цел да спре ", добави Минали Ваклинов, археолог.

" Преди години в региона доста постоянно се случваше иманяри да разкопават, само че предходната година взеха решение да построят параклис в региона мястото си следи оттогава няма. Аз осведомих община Гърмен сложих въпроса, само че надлежно ще бъде изпратена инспекция на място, с цел да се види какво се е случило ", сподели още Синем Бекирова, кмет на село Дъбница.

Обходи на физическа защита назначена от община Гърмен е единственият вид, с който да би могла да бъде предпазена голямата територия от иманяри. Такава защита обаче не може да бъде назначена, поради неналичието на средства в общинския бюджет.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР