Имаме рекорден брой осъдени за каналджийство, заяви министърът на вътрешните

...
Имаме рекорден брой осъдени за каналджийство, заяви министърът на вътрешните
Коментари Харесай

Стоянов се хвали в ЕП с броя осъдени каналджии

Имаме рекорден брой наказани за каналджийство, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той се похвали с постигнатото от страната ни на интернационална конференция в Брюксел за основаването на Глобален алианс за противопоставяне на каналджийството, инициирана от еврокомисаря по въпросите на миграцията Илва Йохансон. Във форума участваха 415 представители на 57 страни. Информация за изявлението на Стоянов беше публикувана от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

По думите му анализите демонстрират, че над 90% от участниците в каналджийските мрежи на наша територия не са български жители, а главната част от приходите от тази незаконна активност се генерират отвън страната ни. Калин Стоянов регистрира, че от началото на годината са формирани 1 277 досъдебни производства за подкрепяне на противозаконното прекосяване на границата и противозаконния престой в страната, което е с съвсем 60% повече от същия интервал на предходната година. Той означи, че съвсем половината от досъдебните производства са формирани през последните месеци, след влизането в действие на новите законодателни промени. Вътрешният министър уточни, че единствено в интервала от август до октомври са конфискувани над 400 МПС, употребявани за транспортиране на мигранти. " Съществено е повишен и броят на постановените присъди за такива закононарушения. За първите девет месеца на тази година са наказани 809 лица, което е с 31% повече от цялата предишна година и три и половина пъти повече от цялата 2021 година ", посочи още той.

Вътрешният министър показа информация за подхванатите от страната ни дейности и постигнатите резултати против каналджийството. Той означи, че България е ангажирана с защитата на границата в Турция, която е една от основните външни граници на Европейския съюз. Стоянов съобщи, че по тази причина българската гранична полиция работи интензивно за предварителна защита на противозаконните прекосявания на вход и излаз за ограничение на вторичните придвижвания, подкрепена от Фронтекс и страните членки на Европейски Съюз. По думите му в следствие от това за първите 10 месеца на 2023 година са предотвратени над 170 000 опита за нелегално прекосяване на границите - с 21% повече от същия интервал на предходната година. " Наред с това прилагаме комплекс от ограничения навътре в страната. Засилихме обмена на информация в действително време, организираме профилирани полицейски интервенции, като задачата ни е дейно наказателно гонене на каналджиите ", сподели още той. Калин Стоянов добави, че се работи интензивно и за противопоставяне на обвързваните с каналджийството закононарушения - потреблението на неистинен и подправени документи, контрабандата на артикули и други. Той призна, че постигнатите резултати се дължат и на интензивно взаимоотношение с партньорските служби на страните членки и други основни сътрудници. " Ползваме в цялостна степен потенциала на Европол за продан на информация във връзка с противозаконната миграция. Обменените известия през SIENA по тази линия от началото на годината са съвсем 3000 - 24% повече от цялата предишна година ", означи Стоянов. Той уточни, че от октомври 2022 година двама гост-служители на европейската полицейска работа са ситуирани в България, наоколо до българо-турската граница, за вторични инспекции за сигурност и подкрепяне на националните способени органи посредством осъществяване на кръстосани инспекции в базите данни на Европол. Вътрешният министър посочи, че в тази посока от началото на септември работи и основаната целева оперативна група за битка с каналджийството, като за момента са разпознати взаимни случаи, засягащи България, Румъния, Гърция и Молдова.

Министърът на вътрешните работи също по този начин удостовери готовността на България за засилено двустранно съдействие, като уточни за образец двустранния План за деяние с Австрия, чието осъществяване довело до усилване на взаимната ни работа за предварителна защита на противозаконната миграция.

България отдава огромно значение на разговора и съдействието с непосредствените си съседи, както и с страните на генезис на мигрантите, открити на наша територия, изясни още той. Стоянов добави, че се поддържа се непрекъснат разговор на политическо и професионално равнище с Турция, вследствие на който от септември насам се регистрира трикратно понижение на броя на опитите за нелегално прекосяване на границата. Той съобщи, че в този подтекст доста интензивно се употребяват и опциите на тристранния контактен център на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", в който вземат участие България, Турция и Гърция. Вътрешният министър уточни, че е предпочитано и съдействието със Сърбия и Република Северна Македония.

" Опитът на България в противодействието на каналджийството демонстрира, че могат да се реализират резултати, когато подхождаме всеобхватно и прилагаме комплекс от съгласувани ограничения на всички равнища - добра законодателна рамка, предвиждаща съответни санкции за причинителите, оптимална съгласуваност на национално равнище, възползване в оптималната степен от опциите на интернационалното полицейско съдействие ", похвали се Калин Стоянов. Той сподели още, че България поддържа желанията на Европейска комисия да ускори общия отговор в битката с каналджийството и ще продължи да бъде деен и благонадежден сътрудник в предварителната защита и противодействието на това събитие.

В основаването на Глобален алианс за противопоставяне на каналджийството и провеждането на днешната конференция на тази тематика Калин Стоянов вижда значим знак за цялостния ангажимент на Европейска комисия в подкрепяне на напъните на страните членки за по-ефективен и фокусиран отговор на сериозното предизвикателство. По време на втория панел на интернационалната конференция под надпис " Отговор на каналджийството ", той разяснява: " Единственият метод да се противопоставим сполучливо на тези незаконни дейности е да бъдем също толкоз дейни в съдействието между тях ". По думите на Стоянов това включва както взаимоотношение сред правоприлагащите органи на страните членки, по този начин и с сътрудниците отвън Европейския съюз. Според него е основна и взаимната работа с европейските организации в региона на правораздаването и вътрешните работи, изключително Европол. Той поддържа предлаганото от Европейска комисия актуализиране на правната рамка, което по мнението му " ще помогне да засилим нашия групов отговор, с цел да подсигуряваме, че тези, които вземат участие в противозаконни действия, възползвайки се от уязвимостта на мигрантите, ще бъдат осъдени с задоволителна суровост ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР