Имаме прокуратури в 22 държави членки. 5 държави членки не

...
Имаме прокуратури в 22 държави членки. 5 държави членки не
Коментари Харесай

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Кьовеши отговори дали има доверие на Иван Гешев

Имаме прокуратури в 22 страни членки. 5 страни членки не вземат участие. Те са Унгария, Полша, Швеция, Дания и Ирландия. В останалите 22 страни членки на Европейски Съюз имаме офиси. Имаме и в България, несъмнено. Имаме единствено 9 делегирани европейски прокурори. Трябва да имаме 10. А по какъв начин способстват делегираните европейски прокурори. Те имат друга власт от националните прокурори. Те не проверяват единствено финансови злоупотреби, осъществени в България, а оказват помощ на сътрудниците си от чужбина в техните следствия. Например в случай че сътрудник в Германия има следствие, което има връзка с България, този европейски делегиран прокурор от Германия ще се обади на българския си сътрудник, ще изиска неговата помощ и с натискането на бутон в електронната ни система ще изпрати молба за доказателства, на която ще отговорят нашите сътрудници. Те имат разнообразни пълномощия от националните прокурори. Съвсем друго е. Така способстват освен с техните следствия тук, в България, само че и като оказват помощ на другите делегирани европейски прокурори в 22 страни членки. Това разяснява европейският основен прокурор Лаура Кьовеши пред бТВ.

Има доста тъжби, свързани със злоупотреби с евросредства в България, изключително в сферите на земеделието, строителството, опазването на здравето, инфраструктурата. Така че в разнообразни области. Има доста тъжби, свързани с корупция. Получихме няколко и за пране на пари. Граждани, имащи информация или елементи от нея, изпращат и непосредствено в Люксембург, а множеството – подават тук, в България.

На въпрос дали има доверие на българия основен прокурор Лаура Кьовеши отговори: " Без коментар ".

" Ами, България е корумпирана – това си е фолклор. Има фолклор за всяка страна членка. Но като приказваме за битката против корупцията не мисля, че би трябвало да се концентрираме единствено върху следствието. Имах този опит в Румъния. Дори всяка година да има над 1000 привлечени обвинени и над 900 наказани души, отново идващите години имаше каузи за корупция. За да се бориш с корупцията ти би трябвало ефикасна правораздавателна система, би трябвало ти политическа воля за битка с това, би трябвало ти доста добра превантивна система, обучение, да промениш манталитета. А най-важното – да осъзнаваш, че битката с корупцията не може да свърши. Тя е всеки ден – освен битка на служители на реда, прокурори и съдии, а битката на всички жители – всеки ден. И в никакъв случай не трябва да се отказваш ", сподели още Кьовеши.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР