Имаме нужда от конституционни реформи не само защото Брюксел ги

...
Имаме нужда от конституционни реформи не само защото Брюксел ги
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Пеевски може да решава важни за страната въпроси, критиките му към премиера са основателни

Имаме потребност от конституционни промени освен тъй като Брюксел ги желае, а тъй като българските жители би трябвало да усетят по-голяма правдивост и по-бързо правосъдие. Това съобщи в " Още от деня " евродепутатът от ДПС/ " Обнови Европа " Илхан Кючюк.

Той счита рецензиите на Делян Пеевски към премиера Денков за основателни.

" Един министър-председател би трябвало да води, да бъде водач. Какъв водач можеш да бъдеш, в случай че не поемаш отговорност да решаваш проблемите на хората? Днес ситуацията в България и света е извънредно комплицирано и изисква мощно авторитетно водачество, което да ни върне на евроатлантическия път ".

Не е въпросът Делян Пеевски ли ще бъде министър председател, а кой може да води дневния ред, уточни Кючюк.

" Оказа се, че господин Делян Пеевски може да взема решение значимите въпроси на страната - не го споделям аз, а неговите политически съперници, които излизат и споделят, че Движение за права и свободи е фактор за непоклатимост ".

Илхан Кючюк не уточни ще се кандидатира ли за ръководител на Движение за права и свободи с претекста, че не желае да разяснява партийни каузи. На въпрос готово ли е Движението за ръководител - етнически българин, след поръчката на Делян Пеевски, отговори: " Движение за права и свободи постоянно е била мултиетническа, гражданска партия. Всички наши дейности в българската политика демонстрират това ".

Илхан Кючюк, дружно с румънския си сътрудник евродепутат Влад Ботош, готви митинг пред вътрешното министерство на Австрия поради ветото на Виена за България и Румъния в Шенген. Кючюк изясни, че гражданското общество би трябвало да се включи в постигането на тази цел.

" Трябва да продължаваме да приказваме с политически причини, да използваме дипломатически напън, само че да използваме и гражданското общество. Няма неприятно едно държавно управление да бъде подлагано на напън, а по тази значима тематика ми се коства, че натискът е наложителен ".

Освен България и Румъния, Европейски Съюз също губи от неприемането ни в Шенген - подриваме полезности като взаимност, пълноправие, както и общия европейски пазар, сподели Кючюк.

" Големите решения ще се случат до края на тази година, тъй като през 2024 година 77 страни и организации ще организират избори. Времето е в този момент и всеки един опит за подкрепяне на задачата си заслужава усилието. Шенген е държавна цел и посланията би трябвало да бъдат доста директни, ясни и еднопосочни ".

Идеята за отчасти приемане в Шенген съдържа вероятни капани - една от тях е да се трансформират разпоредбите и критериите за пълноправно участие. България би трябвало да бъде доста деликатна и да не го позволява, безапелационен е евродепутатът.

" Трябва да имаме съответна дата за изцяло приемане - в случай че просто се съгласим на разновидността в миналото, ще бъде подчинение от националната позиция ".

Вижте диалога във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР