Имаме над 600 мускула в тялото си. Те съставляват между

...
Имаме над 600 мускула в тялото си. Те съставляват между
Коментари Харесай

Ето как се развиват мускулите в човешкото тяло

Имаме над 600 мускула в тялото си. Те съставляват сред една трета и една втора от тежестта ни. Но знаете ли какво още се крие зад тях и метода, по който се развиват?

Ще разберем от това информативно видео на TED.

Мускулите ни оказват помощ да се движим и да правим физически натоварвания, както и свързват останалите елементи от тялото ни дружно със съединителната тъкан. Независимо дали посещавате постоянно фитнеса или не, мускулите ви се нуждаят от непрекъснато внимание, тъй като натоварването, което поставяте върху тях всекидневно, дефинира дали ще порастват или ще отслабват.

Представете си, че стоите пред една врата и би трябвало да я отворите. Мускулите и мозъкът ви работят в идеален синхрон, с цел да постигнете това. Най-напред, мозъкът изпраща сигнали до моторните неврони в ръката ви и когато те ги получат, невроните реагират, карайки мускулите да се свиват и разпускат. Това пък води до придвижването на костите в ръката и генериране на нужното придвижване. Колкото е по-голямо предизвикването, толкоз по-силни са сигналите от мозъка и толкоз повече моторни единици вземат участие в осъществяването на задачата.

Но какво ще стане, в случай че вратата е прекомерно тежка?

Тогава мускулите на ръката няма да са задоволителни, с цел да основат нужното за отваряне напрежение. Затова мозъкът ви се обръща за помощ към други мускули. Забивате крепко стъпалата в земята, стягате корема и обтягате гърба, генерирайки задоволително мощ, с цел да отворите вратата. Така нервната ви система съумява да събере задоволително запаси.

Докато всичко това се случва, мускулните нишки претърпяват различен тип промени на клетъчна основа. Когато ги напрягате, те търпят микроскопични увреждания, което обаче в този случай е нещо положително. В отговор, наранените кафези изпускат възпалителни молекули, които задействат имунната система, с цел да поправи тя провалите. В този миг стартира " напомпването на мускули ". Колкото по-големи са уврежданията, толкоз повече тялото се напряга, с цел да ги възвърне. Така получилият се цикъл от повреди и възобновявания стартира да прави мускулите по-силни и по-големи.

Тъй като тялото ни е приспособено към ежедневните действия, не не създават задоволително стрес, с цел да подтикват напредък на мускулите. Затова клетките ни би трябвало да бъдат подлагани на по-високо напрежение, а в случай че не го вършиме задоволително, те стартират да се свиват - развой, наименуван мускулна недоразвитост.

Но физическото напрежение не е единственото, от което се нуждаят мускулите. Необходима е още вярна композиция от отмора, хормони и хранителен режим. Протеините в храната ни резервират мускулната маса, а за това оказват помощ и хормони като тестостерона. Полът и възрастта също оказват въздействие, по тази причина младите мъже имат по-голям късмет да развият мускулите си.

Зад процеса на работа на мускулите в човешкото тяло се крият и други забавни обстоятелства. Ще ги научите, в случай че изгледате това малко и забавно видео.

Налични са надписи на български език.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР