Имаме много сериозни опасения относно участието на групировката на Пригожин

...
Имаме много сериозни опасения относно участието на групировката на Пригожин
Коментари Харесай

В САЩ са сериозно обезпокоени от възможно присъствие на ЧВК „Вагнер“ в Судан

" Имаме доста съществени опасения по отношение на присъединяване на групировката на Пригожин - групировката " Вагнер " - в Судан, " сподели Блинкън на взаимна конференция с кенийския си сътрудник Алфред Мутуа, който разкритикува ролята на някои страни в Близкия Изток.

" От известно време сме обезпокоени от ролята, която играят някои от нашите другари в Близкия изток, както и Русия и други, които поддържат едната или другата страна ", сподели министърът на външните работи на Кения.

" Сега не е моментът да взимане на страна в спора ", сподели той, като помоли " външните сили да оставят Судан на мира ". Мутуа не уточни съответна страна.

От своя страна, Блинкън означи, че групировката " Вагнер ", която работи в Мали или Централноафриканската република (ЦАР), носи там " където отиде единствено гибел и опустошения ".

Блинкън също по този начин сподели, че суданската войска и паравоенните Сили за бърза поддръжка (СБП) са договорили 72-часово прекъсване на огъня, което влиза в действие през днешния ден в среднощ, съобщи ДПА

Американският първи посланик добави, че е насърчил двете враждуващи фракции напълно да съблюдават това съглашение.

" За да поддържат дълготрайно прекъсване на огъня Съединени американски щати ще координират напъните си с районните и интернационалните сътрудници. Ще продължим да работим със суданските враждуващи фракции и с нашите сътрудници за реализиране на споделената цел за връщане към цивилно ръководство в Судан ", сподели Блинкън.

Досегашните съглашения за преустановяване на огъня в Судан бяха неведнъж нарушавани, показва ДПА.

Докато задграничните държавни управления продължаваха да изтеглят жителите си от затъващия в безпорядък Судан, десетки хиляди суданци избягаха по суша в прилежащите страни, рискувайки живота си.

" Цивилни жители бягат от регионите, наранени от сраженията, в това число към Чад, Египет и Южен Судан ", осведоми Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси. Хиляди бежанци се събират и на границата с Етиопия, допълват от службата.

Двамата най-могъщи генерали в Судан и техните елементи се борят за превъзходство към този момент повече от седмица, при което починаха стотици хора, напомня организацията.

Фактическият президент Абдел Фатах Бурхан, който е и главнокомандващ на армията, се бори против своя заместител Мохамед Хамдан Дагало, водач на мощната паравоенна формация Сили за бърза поддръжка (СБП). Двамата са отпред на богатата на злато и нефт страна с население от към 46 млн. души от военния прелом през 2021 година насам.

По данни на Организация на обединените нации от началото на спора са починали минимум 427 души, а 3700 са били ранени.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР