Имаме договорени 7 кораба с втечнен газ, които идват от

...
Имаме договорени 7 кораба с втечнен газ, които идват от
Коментари Харесай

Кирил Петков: Ако България не е зависима от Газпром – това е най-доброто решение

Имаме контрактувани 7 кораба с полутечен газ, които идват от самия производител. (…) Цената на газа ще бъде с 20 евро под европейската цена. Затова е неучестно да се приказва за газова рецесия. Това съобщи в студиото на Нова ТВ някогашният министър председател Кирил Петков.

По думите му спешен щаб за газа не е направил три неща – не предложения нито един представител на Булгаргаз, не потърси компанията, с която е контрактуван газа, и не потърси производителя в Съединени американски щати.

Петков счита, че Акт 15 и Акт 16 за интерконектора могат да бъдат подписани от служебното държавно управление още до края на август. Но в случай че газовата връзка не проработи до септември – ще имаме проблем с газа. Ако някой е забави, тогава това ще ни коства скъпо.

Запитан по какъв начин ще разяснява изказванията, че Булгаргаз е купуван съветски газ през медиатори и то по-скъпо, някогашният министър председател изясни: В корабите няма нито една молекула съветски газ. Булгаргаз е купувал от гръцки оператор, от други компании. Ние желаеме всеки ден да подаваме газ. Проблемът не са рублите, а сигурността на доставката – вижте какво се случи в Германия и Италия, които заплащат с рубли. Мен ме е боязън, че Газпром може умерено да ни спре газа през зимата с несъстоятелни пояснения – планов ремонт, проблем с турбините. Газпром си прави каквото си желае с договорите, не може да се разчита, че през зимата ще съблюдава контракта с нас…Ако България не е подвластна от Газпром – това е най-хубавото решение на България. Тук въпросът е сигурност против цена. Що се отнася до хранилището Чирен – то не може да се изпълни от през днешния ден за на следващия ден. Пълненето става постепенно.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР