Имам една мечта! Затворете небето над Украйна! За това призова украинският

...
Имам една мечта! Затворете небето над Украйна!
За това призова украинският
Коментари Харесай

Зеленски пред Конгреса: Имам една мечта – затворете небето!

Имам една фантазия! Затворете небето над Украйна!

За това прикани украинският президент Володомир Зеленски двете камари на американския парламент във видеообръщение през днешния ден.

Той беше посрещнат с овации на крайници от депутатите в Съединените щати.

Както по-рано в Европейския и Британския парламент, президентът на Украйна се обърна по видеоконферентна връзка към конгресмените с молба за помощ.

Председателят на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси уточни, че показва Зеленски с голяма привилегия и чест.

На украински тя сподели „ Слава на Украйна! ”, като прикани сътрудниците си да създадат същото.

„ Благодаря Ви доста! Горд съм да ви поздравя от Украйна, от Киев – един град, който се бомбардира ежедневно от съветските войски. Но ние не се предаваме. Дори не мислим за секунда да се предадем, както доста други градове в нашата красива страна, които са в най-лошото си положение след Втората международна война ”, сподели Зеленски.

Той приветства Конгреса от името на „ смелия украински народ ”, който по думите му, в продължение на осем години, се опълчва на съветската експанзия и дава синовете и дъщерите си в битката против нашествието на Русия.

„ В момента се взема решение ориста на нашата страна. Съдбата на нашия народ – дали украинците ще бъдат свободни и ще запазят демокрацията си. Русия нападна освен нас и нашите градове. Това е груба експанзия срещу нашите полезности и правото ни да живеем свободно и да изберем нашето бъдеще ”, добави Зеленски.

Той уточни, че сега Украйна се нуждае от американските си другари и моли: „ Помнете Пърл Харбър, когато небето почерня от самолетите, които ви нападнаха. Помнете 11 септември – един ужасяващ ден през 2001 година, когато злото се опита да превземе вашите градове и почтени хора бяха атакувани от въздуха. Нашата страна изпитва същото ежедневно ”, акцентира украинският президент.

Според него Русия е трансформирала украинското небе в „ източник на гибел ” за хиляди хора. „ Руските войски към този момент са изстреляли над 1 000 ракети над Украйна. Използват дронове, с цел да ни убиват. Това е гнет, който Европа не е изпитвала в продължение на 80 години. Искаме зона, неразрешена за полети, с цел да предотвратим съветския гнет над нашите градове ”, моли той. Украинският президент предложи опция, в случай че това е „ прекомерно доста ”, като уточни от какви отбранителни системи има потребност страната му.

Пред Конгреса Зеленски перифразира израза „ Имам една фантазия ”. „ Аз мога да кажа – имаме потребност да защитим нашето небе, имаме потребност от вашето решение за поддръжка. Така че си спомнете тези думи ”, уточни той и изрази признателност за всичко, което Съединени американски щати вършат за Украйна, в това число за глобите и персоналната ангажираност на Байдън.

Президентът прикани за нов пакет от наказания, до момента в който съветската военна машина не бъде спряна. „ Предлагаме всички политици от Руската федерация, които са на власт, да бъдат глобени. От членовете на Думата до всички служители ”, безапелационен е Зеленски. По думите му всички американски компании би трябвало да изоставен съветския пазар, тъй като той е „ изпръскан с кръвта на украинците ”.

Зеленски предложи да се сътвори съюз на виновните страни, които имат силата и съвестта да спрат спора неотложно и да дават нужната помощ в границите на 24 часа, в случай че са необходими оръжия, наказания, политическа и финансова поддръжка. По думите му, в случай че съществува подобен съюз, то тогава ще може да се спасят хиляди животи.

Според украинския президент през днешния ден не е задоволително единствено да си водач на света, а и на мира. „ Силата не значи да си популярен. Да си мощен значи да си подготвен да се бориш за живота на своите жители, за човешките права, за свободата на правото да живееш. Днес украинците пазят освен Украйна, но и Европа, и целия свят. Моята задача е да пазя великия украински народ. Затова се обръщам към президента Джо Байдън: Вие сте лидерът на вашата велика нация. Пожелавам ви да станете международен водач, което значи да сте водач на мира ”, приключи изявлението на Зеленски пред Конгреса на Съединени американски щати. След което той още веднъж получи бурни овации.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР