Имам чувството, че в изборите сме в една повтаряща се

...
Имам чувството, че в изборите сме в една повтаряща се
Коментари Харесай

Пак за машинното гласуване - каква точно е ползата

Имам възприятието, че в изборите сме в една повтаряща се действителност и ще сме в нея до момента в който се преселим в по-добрия свят. Един си живее с фантазията за избирателен указател по сегашен адрес и към този момент наближава пенсия. Друг си мечтае за интернет-гласуването, с което емиграцията ще го направи народен представител. Трети мисли, че като даде на бабите да гласоподават с машини, те ще го заобичат, прегръщат и целуват. Говоря за всички баби, а освен за неговата лична баба.

Машинното гласоподаване влезе в Изборния кодекс (ИК) със сегашната си уредба в малко смутно време. На улицата имаше митинги, балерини танцуваха по асфалта, един другар свиреше на пиано под коня против Парламента, имаше сценки от френската гражданска война. Партиите бяха в лека суматоха и одобряваха всевъзможни безвредни оферти, въпреки и деликатно. Така се промуши сегашният текст за машинното гласоподаване във всяка секция.

Иначе сакън! Ако няма машина дори в една секция, съдът може да касира изборите, а недоволните млади гласоподаватели да обесят кмета, ръководителя на секционната изборна комисия и, да не дава Господ, някой министър. И тъй като са писани небрежно, с цел да се тушира напрежението и да се угоди на площада,

тестванията са недоносени

За неспециалисти са странни юридическите флик-флаци по тематиката " машинно гласоподаване ". Значи изборите с 500 машини са законни /както бяха последните/, а избори с 5000 машини може да не са. Щото в закона написа, че би трябвало да има машина във всяка секция, т.е - 12 500. Излезе, че по-законно е въобще да няма машини за гласоподаване. Така и стана. Никой не приказва какво би станало в съда, в случай че в някоя секция в с. Угорелец (07290066), с Мала вилнея (100400016) или в с. Лиси връх (301800010) машината е работила единствено преди обед или пък някой е надраскал екрана с гвоздей, нарисувал е с маркер или блажна багра кръгче там, където се появява обичаната му партия или пък е намазал екрана на машината с нещо, че да не работи. Гореспоменатите села са единствено за образец.

Друг е въпросът, че този вид на машинното гласоподаване е

кастрирана технология

Тя няма мрежово обвързване, няма автоматизиран трансфер и обработка на данните. За да се има вяра на това гласоподаване, би трябвало да има редом преброяване на разписките в най-малко 30% инцидентно подбрани секции. Да се съпостави дали разписките удостоверяват логаритъма, който е изготвил машинния протокол. Единствената разтуха остава, че недействителните гласове ще бъдат единствено бели (немаркирани), а няма да има гласове със полови обещания към близки родственици, любовни самопризнания, картинки, или маркирани не по разпоредбите.

Сега чета из нета, че едни юристи са се амбицирали да осъдят ЦИК за неналичието на машинно гласоподаване. ЦИК пък поискали едни 50 милиона, с цел да го създадат. И отново неодобрение – тези пари били толкоз доста, че страната нямало да ги даде и това бил скришен план отново да се провали хубавата работа, която би трябвало да вкара в Народното събрание повече учени и симпатични хора.

Това, че няма смисъл от всеобщо въвеждане на машинно гласоподаване, че това е разточителство на публичен пари и сила, че може би има други решения не вълнува феновете на софтуерните джаджи. Не ги вълнува и фактът, че никой не е направил или най-малко обявил планове нито за година, нито за 10 години. Никой не е споделил

какъв брой е цената на машинното гласоподаване

с цялата логистика на процеса (транспортиране, депозиране, пренастройване за всеки избор, образование на операторите, сервиз, узаконяване, защита и отбрана от вмешателства сред изборите и други Никой не е споделил какъв брой ще коства одитът на машинното гласоподаване. Искаше се външен одит от задгранична компания. Той ще се включи ли в цената и какъв брой ще коства?

И най-важното – къде е гаранцията, че на следващия ден новият Парламент няма да прати машините за гласоподаване на боклука като в Ирландия. И едни 30 – 40 милиона лв. да отидат в коша за отпадък.

Да не мислите, че допускам някого в лобиране в интерес на някоя компания? Сакън! Няма такова нещо. Знам, че всички покровители за машинното гласоподаване са изтъкани от достойнство и безкористни планове.

Дали пък няма и други решения за рационално потребление на машините
в изборния развой с по-малко пари?


Вземаме за нашия непретенциозен разбор община Бяла, област Русе. /Там в средата на предишния век се е родил създателят на този текст. Скитал е щастливо по нивите, по лозята, продавал е череши на пазара без касова записка и от тази търговийка има уязвимост към сметките и пестенето на пари./

Община Бяла има 10 села – най-близкото е Стърмен на 6 км, а най-далечното е Лом Черковна на 26 км. Селските изборни секции са 12. Тука не са включени секциите в град Бяла. Общият брой гласоподаватели по лист е 4265 във всичките 10 села, а гласувалите са 2316 или 54.3 %, което си е в границите на междинното за страната. От всичките 12 секции една е с под 50 дали своят вот, 6 са с под 200 дали своят вот и 5 са с под 300 дали своят вот. Секция с над 300 дали своят вот няма. Излиза, че моята родна Бяла е една приблизително хубава община за разбор.

Ако приемем доста оптимистично, че в община Бяла в селските секции 50% от гласувалите ще гласоподават с машина (1158 човека), то междинната цена на един машинен глас (МГ) би била 19.22 лв. по сегашните цени на наема на машините 1860 лв. на парче (това ще назовавам остаряла цена). Ако свалим наема на 1000 лв., цената става 10.34 лв. (това ще назовавам нова цена). Забележете, това е цената на един машинен глас и там в същата секция си има и гласоподаване с бюлетини. Положението е като да си сложите в хола два тв приемника, само че да гледате една и съща стратегия.

Хайде да погледнем по-отблизо, да зумнем обекта, както би споделил един другар фотограф.

В село Пет Кладенци има 29 дали своят вот. 50% са 15 индивида. По старите цени един машинен глас би коствал 124.00 лв., а по новите 66.70 лв.. Оппаааа! Че това са надлежно два кубика дърва за огрев или един кубик. Не са ли множко един – два кубика дърва за удоволствието на един гласоподавател да гласоподава с машина. Що не го питаме желае ли да гласоподава на машина или желае дърва?

Сега да забележим какво ще стане, в случай че тези 15 гласоподаватели ги качим на таксита и ги закараме да гласоподават в общинския център Бяла. Разстоянието е 9 километра, и от мене един да станат 10 за по-лесно броене. Трябват 4 таксита, които да тръгнат от Бяла, да минат по 40 километра и отново да се върнат в Бяла за вечерната ракийка. Значи 4 коли по 40 км са 160 км по 1 лев на километър да го сложим са 160 лв.. Айде още 40 лв. за престой от мене. За тези 200 лв. феновете на машинното гласоподаване от с. Пет Кладенци ще гласоподават с машини в града за 13.33 на глас. Колко спестяваме? От остарялата цена 1660 лв., а от новата 800 лв.. Значи може да ги почерпим и по една бира. Ако пък пратим дребния рейс на ДАПа в Бяла да ги докара едновременно ще платим по 1.20 на километър или 48 лв. за цялата интервенция. Или по 3.20 лв. на глас. Хайде по едно кафе от мен да станат 4 лв. за един машинен глас.

Де е Киро на кирия, уважаеми талибани на машинното гласоподаване! Я сметнете какъв брой кубика дърва можем да дадем на хората от Пет Кладенци със спестените пари от машинното гласоподаване, което вие желаете на всички места. И отново да гласоподават на машина.

Да се прехвърлим в с. Лом Черковна. То е най-отдалеченото от общинския център - на цели 26 км. Има рейс два пъти седмично. В това китно селце са дали своят вот 160 гласоподаватели от 281 по лист. Ако половината са почитатели на високите технологии, то на машините ще разцъкат своя глас 80 индивида. Ако сложим там машина по старите цени, то един глас става 23.25 лв., а по новите 12.50 ст. Внимавайте – в този момент рейсът, който върви до такава степен два пъти седмично коства 3.60 лв.. Ако вземем чартърен от ДАПа в Бяла един рейс и той направи два курса ще мине общо 156 км. Хайде още 14 от мене за станат 160 за по-лесни сметки. С тези два курса на един 40 – 50 локален рейс софтуерните гласоподаватели от с. Лом Черковна ще гласоподават в общинската столица на машина. Каква е цената? Ами по 1.60 лева на 1 километър за огромните рейсове на ДАПа. Излиза, че за общо 80 машинни гласа цената ще стане 256 лв. или по 3.2 лв. на глас. Хайде и тука по едно кафе да ги почерпим за сметка на ЦИК и да закръглим цената на 4 лв. на един машинен глас. И тука спестяваме от остарялата цена 1540 лв., а от новата 680 лв.. Значи може да дадем на хората там сред 11 и 25 кубика дърва.

Хайде в този момент някой от радетелите на машинното гласоподаване да се разноски до тези две китни селца в община Бяла, Русенско и да пита хората по какъв начин желаят да им бъде проведено гласуването и какво да прави страната с парите, които то би коствало.

Не се плашете от числата, драги читатели. Има още. Сега ще сметнем за цялата община Бяла.

Разстоянието от град Бяла до всяко едно от десетте села в едната посока е общо 134 км. Да ги пишем 140 км. За да се докарат хората до града и да се върнат с рейсове, които потеглят от града празни и се връщат празни, би трябвало да умножим това разстояние по 4. Значи общо 560 км. Ако плащаме на някого по 1.60 лева за 1 километър, то цената на това преместване на хора би била 896 лв.. Хайде 1000 лв. да е. По-горе приехме свръх-оптимистично, че половината от гласувалите на последните избори желаят машинно гласоподаване. Значи би трябвало да возим насам – натам 1158 индивида. Трябват ни 29 рейса по 40 индивида. За да гласоподават машинно тези 1158 гласоподаватели ни трябват две секции, оборудвани с машини – по 579 гласоподаватели на секция. По остарялата цена това са 3720 лв., по новата 2000 лв.. Добавяме към тях ония 1000 лв. за превоз и стават надлежно 4720 и 3000 лв.. Крайната междинна цена на един машинен глас става 3.21 лв. по старите цени или 2.59 лв. по новата цена в случай че оборудваме две машинни секции в СОУ " Панайот Волов ". Таман ще прегледат и историческия музей, който е наоколо.

Излиза, че в случай че возим селските гласоподавателите на община Бяла към машините пестим надлежно по 16.01 лв. и по 7.75 лв. на всеки машинен глас. Или общо 17600 по остаряла цена или 9000 по новата цена. Ако желаете вие си ги смятайте в кубици дърва, тонове кюмюр, литри ракия или нещо друго, което ви е по прелестно.

И отново дублирам – по селата отново ще си има изборни секции с положителната остаряла хартиена бюлетина. Друг е въпросът дали и освен това гласоподаване не може да се направи оптимизация, само че то е друга тематика.

В рамките на цялата страна има към 2000 изборни секции с под 100 подадени гласа. Има райони (габровско, видинско и др.) с доста дребни села, които са на малко разстояние едно от друго. Има други, които са в мъчно налични райони. Има места с население, което е доминирано от възрастни хора. Има и такива с много необразовано население. Там горните изчисления ще са още по-стряскащи като цена на един глас. Да не приказваме за опцията за обслужване на процеса от дипломиран личен състав.

И в умозаключение: Трябва да е ясно, че за вкарване на машинно гласоподаване във всички секции на страната и в чужбина

цената е недопустимо висока и сходна мярка опонира на здравия разсъдък

Второ – би трябвало да се направи разбор и да се търси ефикасна организация на изборния развой.

Могат да се създадат центрове/секции за машинно гласоподаване или единствено за машинно гласоподаване в средищни места , с което цената на гласуването ще стане допустима, ще се улесни логистиката и обслужването на процеса. Не е наложително това да е общинският център. Може да е най-удобната средищна локация (особено за парламентарните, президентските и евроизборите. Рязко ще нарасне броят на " санираните " гласове и ще падни броят на недействителните гласове.

Ще нарасне степента на освободеност на гласоподавателите и ще намалее страхът, че някой управлява вота им. Този боязън е мощен в дребните обитаеми места. Гласовете от тях ще се размият в огромни секции и брокерите няма да са сигурни в вложенията си.

Могат да се намерят и други решения. Стига някой да седне и да мисли по тях.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР