Имало едно време… така започват приказките, нали? И след като

...
Имало едно време… така започват приказките, нали? И след като
Коментари Харесай

Да се научим чрез метод, базиран на сугестопедията, да възприемаме над 800 думи в минута

Имало едно време… по този начин стартират приказките, нали? И откакто чуем тази фраза, към този момент сме в очакване да разберем в кое ли далечно царство ще се пренесем, какви герои ще срещнем там. А за какво да не можем да превърнем в приказка, в забавна, занимателна или даже неуместна история урока по математика, материала по химия или даже кодекса на труда? С техниките, стъпващи върху правилата на сугестопедията, се впускаме с лекост в науките и литературата, като запомняме пет пъти по-бързо, без да изпитаме отмалялост. Способни сме да четем скоростно и да възприемаме над 800 думи в минута!

Потапяме се в детския свят на магията и супергероите, с цел да се научим посредством способ, основан на сугестопедията, да възприемаме над 800 думи в минута.

Съществува една недалечна, само че приказна страна, наречена Металандия. Там възрастните още веднъж стават деца, поемат на странствуване отпред с белия вълшебник Митрандир. Те оказват помощ на огромни и дребни да се преборят с неприятните герои, които пречат в развиването на техните благоприятни условия, и им демонстрират по какъв начин да открият заложените в тях свръхспособности.

Сугестопедирай това!

Вълшебната Металандия е кръстена на метода метачетене – игра за по-бързо разбиране на текстове и запаметяване.

В основата на метачетенето стоят правилата на сугестопедията, а приложението му е част от сполучливото справяне в учебно заведение и на работа. Основателят на Металандия – Митрандир, или Димитър Караманчев, го разказва като „ метод на мислене, настройка или метод за използване на седемте закона на сугестопедията в разнообразни среди и контексти “.
Димитър Караманчев е сугестопедагог и бизнесмен, съосновател на софтуерни компании и на най-големия клуб за пускане на бизнес в България. Той открива хубостта от четенето посредством „ Властелинът на пръстените “ от Толкин. Красивото фентъзи го прави разпален книголюб. Но насладата от литературата е обвързвана и с отделянето на доста време, което все не стига. За да съкрати дългите часове и да запомни повече, Димитър се впуска в търсене на ефикасни техники. Натрупва опит, среща се персонално с основоположника на сугестологията – психиатъра и възпитател доктор Георги Лозанов. Става негов възпитаник, а по-късно прави собствен прочит върху методите, като прибавя някои нови специфики, въодушевени от разнообразни системи за развиване на паметта, скоростното четене и потенциала на мозъка.

Каквото и да вършим, можем да прилагаме една тактичност на металандци. Да се насърчаваме с „ Браво! “, и то даже когато съгласно нас вършим тъкмо противоположното на това, което сме възнамерявали или се изисква. Нека не си споделяме – мързелувам, а по-скоро: „ Браво, че съзнавам, че не си правя нещата “. Да избегнем гнилите думи, които ни задълбочават в самосъжаление и липса на мотивация. Причините за крах се дължат точно на това, че се опасяваме от провал… А в този момент е време за чудеса!

Източник: Списание ОСЕМ / Април 2018, Михаела Ценкова, фотоси Владимир Мачоков

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР