Имало е среща с Мая Манолова на 11 юни и

...
Имало е среща с Мая Манолова на 11 юни и
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания може да поискат оставката на правителството

" Имало е среща с Мая Манолова на 11 юни и е извършен телефонен диалог с Бисер Петков, който е бил решен Законът за персоналната помощ да се внесе в Народното събрание. Министърът е декларирал, че дава своята поддръжка. Това, което стана през вчерашния ден е безусловно изненада за нас. Искам да попитам: Кой изиска оставката на министъра, тъй като това не е желано от нас? Протестът ще придобие нов формат, тъй като тази оставка е най-ненавременното нещо, което можеше да се случи. Ако нещата продължат по този начин ще има още по-голям митинг, на който ще се желае оставката на държавното управление . " Това съобщи Гергана Маврова, майка на дете с увреждане от протестния палатков лагер в София пред bTV и Нова телевизия.

" За част от хора, задачата на митинга не е била оставката на министър Бисер Петков, той е от дребното министри, с които е бил реализиран разговор. Виждахме светлина в тунела, бяхме съвсем сигурни че Законът на персоналната помощ беше на път да влезе в Народното събрание и това може значи, че нещата ще бъдат отсрочени ", притеснява се друга от майките на дете с увреждания - Грета Аспарухова.

Държавни мнения

Същевременно пред Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова удостовери за срещата, като обаче сподели, че не Бисер Петков е бил там, а негови представители. Манолова сподели и, че имало неразбираем небосвод що се отнася до Закона за персоналната помощ. Тя разгласи за своя упоритост страната да се вмести в парите, които и в този момент се харчат за асистентска грижа - 170-200 млн. лв. годишно. Въпросът, обаче, е да има механизъм за оценка и предоставяне на пари съгласно персоналните потребности и особеностите на съответния случай.

Оставки не разясня, съобщи Манолова. С оставката на един министър страната не стопира да живее - има екипи, министерства, добави тя и действително не отговори на въпроса какво ще се случи, въпреки да посочи, че промяната на Петков не би трябвало да спре процеса. Омбудсманът обаче увери, че е на 100% зад майките на деца с увреждания и посочи, че работата е доста комплицирана - тъй като не би трябвало да се одобряват законови текстове, които не могат да се осъществят поради липса на пари. Искам обаче заслужено систематизиране на средства, сподели Манолова.

От своя страна ръководителят на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски съобщи, че е належащо превръщане на цялата парадигма: " Човек с увреждане е човек, който вследствие на него среща загради в общуването и персоналната си реализация и тези загради би трябвало да отпаднат. Това, че главен отговорник е министърът на труда и обществената политика, е нещо, което е надълбоко погрешно. Един от големите проблеми е здравето на децата с увреждания и тяхната рехабилитацията. Всичко това е в областта на здравната система. Те би трябвало да имат и обучение. Не би трябвало да се трансферира топката, а да се разбере, че политика е хоризонтална и няма специфична политика ", изясни той в изявление за Българска национална телевизия.

" Хората с увреждания са хора като всички останали и с цел да ги виждаме измежду другите би трябвало средата, превоза и обучение да са подобаващи. В Европа 16% от хората са хора с увреждания. Обществото би трябвало да е готово да обезпечи всички условия за тях ", сподели още Коралски.

" За зла орис, когато се стартира работа по въпроса идва ново държавно управление. Работата, осъществена от общественото министерство е забележителна, имаше подготвеност да има народен съвет. Процесът не трябва да стопира, няма по какъв начин да се оправдаваме, че един персонален акт на министър може да препъне цялата работа. Уточнихме нещата със закона за хората с увреждания, следва да се срещнем със закона за персоналната помощ, тъй като в множеството случаи бащата напуща фамилията и майките остават сами с детето ", добави още той.

На въпрос дали Деница Сачева ще заеме мястото на Бисер Петков, който подаде оставка Коралски сподели: " Мисля, че когато спрегнат нечие име то нормално не се случва, само че що се отнася до нея тя е човек, който има качества. "

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР