Имахме две срещи с премиера и с финансовия министър, като

...
Имахме две срещи с премиера и с финансовия министър, като
Коментари Харесай

Бюджетът за 2024 г. се ангажира с доходите в сектори като образование, здравеопазване и култура

Имахме две срещи с премиера и с финансовия министър, като на втората бяха поети съответни задължения за политика по приходите в съответни браншове – висше и приблизително обучение, опазване на здравето, просвета. Това съобщи пред Българска телеграфна агенция основният икономист на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) и шеф на Института за обществени и синдикални проучвания Любослав Костов. Коментарът му е по отношение на предстоящото разискване на проектобюджета за 2024 година Все още проектобюджетът не е показан публично.

Според Костов едно от обещанията е учителските заплати да са 125% от междинната работна заплата за страната. Също по този начин се чака и растеж на заплатите в бранш „ Култура “, уточни той. И означи, че настояването на КНСБ е за 86 млн. лева за работещите в културните институти.

Ние искахме 15% растеж на разноските за личен състав в бюджетната сфера. Това, което ни беше дадено, е към 10% растеж на разноските за личен състав, разяснява още Костов. По думите на Костов това въпреки всичко е добра основа, над която може да се надгради при разискванията на проектобюджета в Народното събрание.

Костов уточни, че компенсации за майчинство през втората година най-вероятно също ще се изравни с нарастването на минималната работна заплата, която от следващата година ще е 933 лева Очаква се и размерът на така наречен „ вдовишка пенсия “ също да се увеличи.

Не пречи да има 10% растеж на пенсиите следващата година и да има и коледни добавки за пенсионерите този декември, сподели Костов по отношение на предстоящото решение на държавното управление за това дали ще има коледни добавки през декември.

Мисля, че могат да се намерят пари в последна сметка, тъй като, доколкото си припомням, предния път добавките за Великден костваха към 60-70 млн. лева, разяснява икономистът. И акцентира, че нарастването на пенсиите през 2024 година е заложено законодателно по така наречен „ швейцарско предписание “ и „ това не е вест “. Той добави, че нарастването на пенсиите ще натовари недостига в Националния застрахователен институт (НОИ), само че се чака да нарасне оптималният застрахователен приход, откъдето да влязат спомагателни доходи в бюджета на Национален осигурителен институт.

В края на октомври финансовият министър Асен Василев сподели пред публицисти, че политиката на държавното управление е пенсиите да се усилват трайно, а не да се дават еднократни добавки и пенсиите да се държат ниски. Преди дни в ефира на Българска национална телевизия той уточни, че в бюджета за 2024 година са планувани доста вложения в обществената система, както и че ще се усилят и финансовите вложения. Василев посочи, че към 15 ноември се чака проектобюджетът да бъде показан за публично разискване.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР