Има тревожна прилика между историческите аргументи на Путин за Украйна

...
Има тревожна прилика между историческите аргументи на Путин за Украйна
Коментари Харесай

Българските фантомни болки по Македония

Има тревожна аналогия сред историческите причини на Путин за Украйна и тези на България за Северна Македония, твърди немският историк Улф Брунбауер. Тази идеологическа непосредственост е прекомерно рискова.

Българската обсада против приемането на Северна Македония в Европейски Съюз е лишена от логичност, тъй като това участие в действителност е в полза на България, споделя професор Улф Брунбауер от Университета " Лайбниц " в Регенсбург. Интервюто на Люпчо Поповски с Брунбауер е оповестено от осведомителния портал " Независен " и представено от Македонската редакция на Дъждовни води.

Професор Брунбауер повтаря тезата си, че " коренът на разногласието се намира в центъра на София, т.е. в седалището на българската власт ".

" Фантомни болки "

" България ще има доста повече изгода, в случай че поддържа положителни връзки със Северна Македония. Има две вероятни пояснения. Или измежду българските политици " фантомните болки " за Македония са толкоз мощни, че им пречат да вземат рационални решения, или те съществено са се объркали и в този момент не виждат излаз, който би им разрешил да запазят фасона си вкъщи. "

Войната на Русия против Украйна направи разногласието сред София и Скопие още по-голям, споделя Брунбауер. Защото всеки спор на Балканите, всяко противоречие може да бъде употребявано от Русия за подкопаване на европейското единение. Освен това, в случай че присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз бъде спряно заради неотстъпчивостта на България, в тази страна могат да наберат мощ антиевропейските сили, от което Русия ще завоюва.

Ще завоюват и проруските националисти в България, които имат интерес от повишение на напрежението, гласи анализът на професор Брунбауер. " Да, България несъмнено няма да стартира война, само че все пак историческите причини в тази ситуация будят угриженост ", споделя още той в изявлението си за " Независен ". Брунбауер разяснява: войната на Русия в Украйна демонстрира, че би трябвало да одобряваме на съществено ситуацията, когато политици в една страна настояват, че хората от друга страна са част от същата нация. " Това е рискова идеология, " разяснява Брунбауер.

Има ли " обща история "

Германският професор е добър ценител на балканската история и нееднократно е попадал в центъра на българо-македонския исторически спор. В това изявление той споделя, че не харесва термина " обща история ". " Защото всеки субект, всяка група, всяко място претърпяват историята по друг метод.

Разбира се, по време на Византийската и на Османската империи, а по-късно през югославския интервал, Македония като район принадлежи, дружно с други райони, към една обща политическа рамка.

Общият политически покрив нормално основава прилики сред другите райони, само че тази общественост не значи тъждественост. Намирам термина " споделена история " за по-добър, тъй като той признава, че може да имаме нещо общо, само че го виждаме доста друго. "

Професор Брунбауер счита, че концепцията за " обща история " може елементарно да бъде манипулирана, когато имаме вяра, че единствено нации (етнически групи) имат своя история. " Тогава изказванието, че имаме обща история може да се употребява като опрощение за това, че се отхвърля съществуването на другия народ. Вижте да вземем за пример есето на Путин " За историческото единение на руснаци и украинци ". Да, руснаците и украинците споделят история, а украинците споделят и друга история и с други нации. Но руснаци и украинци нямат обща история, тъй като интерпретират предишното по доста друг метод ", изяснява професорът.

Според личните му думи Брунбауер би приел да бъде член или външен наблюдаващ в работата на смесената българо-македонска Историческа комисия. Той счита, че отводът на българската страна да одобри непознати специалисти в работата на Комисията се дължи на страховете ѝ, че няма да се откри реномиран експерт по балканска история, който би подкрепил позицията ѝ.

Виновни са не историците, а властта, която ги избира

" В България има отлични историци, които гледат с сериозно око на българските усещания за Македония, само че те не бяха определени в Комисията. Има и отлични историци-компаративисти в София и в други университети, само че те също не са показани в Комисията. Тоест, не са отговорни историците, а държавното управление, което ги избира ", споделя Брунбауер.

Германският професор насочва рецензия и против Европейски Съюз поради това, че Брюксел не поставя задоволително старания за присъединението на нови страни, което - по неговия израз - било " взето за пленник " от страните членки. " Структурен проблем е правилото на единодушието, който се ползва в процеса на присъединение. Което в действителност значи, че всяка страна може, по каквато и да било причина, да блокира целия развой ", споделя Брунбауер.

Европейски Съюз като " пленник на нечии ползи "

Това в действителност звучи като покана да вземеш процеса на присъединение за пленник в полза на своята лична стратегия, колкото и тя да е параноична, счита професорът. А за Европейски Съюз този проблем е централен, тъй като лимитира опциите му да работи стратегически, откакто във всеки един миг едно настрана държавно управление може да подкопае най-важния му външнополитически инструмент: обещанието за участие. Така че българската обсада може би ще докара до преразглеждане на това състояние в Брюксел, счита професор Улф Брунбауер.

Оригиналът на публикацията е оповестен тук
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР