Има толкова пословици и поговорки, без които бихме живели по-щастливо.

...
Има толкова пословици и поговорки, без които бихме живели по-щастливо.
Коментари Харесай

Преговорите за кабинет претоплиха стари идеи с нов ентусиазъм

Има толкоз пословици и поговорки, без които бихме живели по-щастливо. Трудно се радваме откровено на каквото и да било и живеем с чувството за неизбежност. Трябва да си признаем, че и безчет пъти сме били прецаквани, а и сами сме се прецаквали. Та е противоречиво кое е първо - фатализмът, който поставя пръчка в просперитета на нацията ни, или поредицата от злополучия, направила ни мнителни и черногледи. Пословицата " Много хубаво не е на хубаво " непроменяемо ни следва, щом вършим наблюдения на протичащото се в близост.

 

И аз, и много от приятелите ми през последните дни мислим за едно: Някакви хора седнали да договарят за държавно управление. Правят го пред камери, транспарантно и... още никой с никого не се е скарал и не го е обвинил в нещо си. Ще се разпадне тая работа, споделяме си. Разделили разискванията на тематики, събрали специалисти и дават обещание да не приказват за постове, ами за цели. И за разрешаване на проблеми, известни на всички ни, чиито решения от дълго време са все в света на фантазиите.

Без да се пробвам да извинявам черногледството ни и да петня положителните планове, с приятелите ми се мъчим да си отговорим на въпросите " Доколко нови са предложенията, с които ще бъдат решени безконечните ни проблеми? " и " И по какъв начин по този начин четирите партии ще съумеят да решат всички безконечни проблеми в толкоз съкратени периоди? "

Щом стане дума за електронно ръководство, незабавно се сещаме за

изхарчените стотици милиони и нищожните резултат.

През  2011 година някогашният министър председател Бойко Борисов даде обещание, че до шест месеца ще построи работещо електронно държавно управление, само че още сме затънали в администрация. Сега " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и " Демократична България " се сплотиха около въвеждането на лична електронна идентификация в персоналната карта и в смарт телефона, а срокът за въвеждането ѝ още веднъж е... шест месеца. Има Такъв Народ, да вземем за пример, желае да бъде основано и Министерство на дигитализацията. Една порочна мисъл обаче еднага засяда в съзнанието: дали новото ведомство няма да ни подреди с още администрация, вместо да пребори досегашната чиновническа ламя?

По тематика " Земеделие " четирите партии се сплотиха към усилване на контрола при производството на храни, стимулирането на локалните производители, поземлена промяна и въвеждане на Гаранционен фонд в земеделието. Не са малко и концепциите за отбрана на българските достоверни храни, които обаче... незабавно ме връщат в близкото минало: някогашният аграрни министър Десислава Танева от ГЕРБ даде обещание да уреди в обектите на огромните вериги да се продават единствено

съществени групи храни, създадени в България.

Търговците обаче незабавно скочиха против тази мярка, тъй като тя щяла да убие конкуренцията. А Танева беше упрекната в подобен сериозен лобизъм, че ѝ се наложи да изяснява чак на Европейската комисия, че няма категорично протектиране на български храни и че никой никого не е желал да дискриминира. През годините Българска социалистическа партия също са предложили въвеждането на сходни квоти, само че чак до такива нервности не се е стигало. Та в този момент партиите ще би трябвало да се постараят да осъществят положителните си намерения по метод, който в Брюксел няма да заподозрат като недобронамерен или като скрита форма на държавна помощ.

В полемиките по тематиката " Здравеопазване " заслужава да бъде откроена

концепцията за последователно отпадане на клиничните пътеки.

Стана дума и за електронно опазване на здравето. Но, единствено като се сетим какви проблеми имахме с електронните посоки и предписания, със системата за зелените документи...

Засега имаме електронно пациентско досие в портала на НЗОК, налично с ПИК, публикуван от Национална агенция за приходите. Информацията в него надалеч не е цялостна, само че въпреки всичко можем да забележим дали не са ни поставили някоя странна диагноза при хоспитализация поради клиничната пътека. От тази година имаме и електронно здравно досие, създадено от " Информационно обслужване ". Малцина от нас обаче знаят какво му е по-различното на това досие, тъй като то е налично единствено с електронен автограф. 

Партиите ще се борят и за обезпечаване на медицински фрагменти. Тук се усмихваме безмълвно, спомняйки се митингите не медицинските сестри и недостига на млади експерти. От 30 и недостатък години непрестанно слушаме и още нещо - по какъв начин плана за Национална детска болница ту стартира, ту приключва. Децата на България обаче към момента си нямат " персонално тяхна " болница, тъй че с изключение на единогласие, за решаването на този проблем са нужни доста по-сериозни гаранции.

Добри планове се изрекоха и в други браншове. Например, да бъде ускорено проектирането и строителството на автомагистрала " Хемус ". И тук се усмихваме, пожелавайки триумф на бъдещата коалиция. Построяването на аутобана от дълго време стана знак освен на парадокса, в който живеем, само че и на управническо нахалство:

по-бързо ще бъде асфалтиран Млечния път,

в сравнение с западното и източното трасе на автомагистрала " Хемус " да се срещнат по средата, край Велико Търново.

В бранш " Енергетика " разногласия имаше за АЕЦ " Белене ". БСП интензивно упорства в бъдещото съдружно съглашение да се запише категорично, че централата ще се строи. Въпросът за АЕЦ " Белене " ще бъде решен по време на идната среща на водачите на партиите. В хода на диалозите бяха разисквани над 30 точки, само че по много огромна част от тях не бе реализирано единодушие. Тоест - както и до момента, битката за превъзходство в този бранш продължава да ни държи на тръни. Партиите се оказаха единомислещи, че продължаваме да развиваме нуклеарна енергетика, само че се разминаха по въпроса по какъв начин да стане това. А в паниката всички подминаха и нещо доста явно: строим " Белене " от 35-40 години, до момента сме похарчили над 20 милиарда лева и... нула киловата създадена сила. Осъдени и

излежали присъдите си за разхищения, обири и злоупотреби също няма.

Независим съд, обезпечен посредством промяна във Висшия правосъден съвет, самостоятелна прокуратура, подлежаща на надзор, въвеждане на самостоятелна конституционна тъжба, битка с корупцията, поощряване на вложенията, решение на казуса с инфлацията, стопанска система на високата добавена стойност... И това сме го чували, ще изчакаме да го забележим изпълнено. Смело беше желанието и да се превърнем във финансов хъб в района. Но фона на проблемите, в които сме се оплели, това звучи като онази фантазия за Швейцария на Балканите.

Всичко върви прелестно, само че сме свикнали пред публика преговорите да са едни, а зад камера нещата да стоят иначе. Освен това щом забележим в разискванията да вземат участие и до болежка познати лица, се чудим дали някои партии няма по-скоро да спъват " смяната ". А когато в тематиката за образованието беше вметнат и страхът от " джендър идеологията ", бързо слязохме на земята. Плюхме си в пазвата и се успокоихме, че като нищо всичко може да си остане както досега. Трудно понасяме нещо да е прекомерно хубаво. И, когато неприятните прогнози се сбъдват, някак естествено се опиваме от правотата си. Все отново обаче ентусиазмът на договарящите заслужава хвалба...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР