Има тенденция за намаляването на бюджета за общините за местната

...
Има тенденция за намаляването на бюджета за общините за местната
Коментари Харесай

Хасан Азис: Бюджетът за 2018 г. е... захарен памук

Има наклонност за намаляването на бюджета за общините за локалната власт. От 6,2% за 2016 година към сегашния миг бюджетът за локалната власт от порядъка на 5,52%. Ако би трябвало този % да се съпостави със страните от Европейски Съюз, той е от порядъка на 12%. Това съобщи пред Българска национална телевизия кметът на Кърджали Хасан Азис, представен от Пик.

 

Той посочи, че има наклонност в занижаването на бюджета за локалната власт и по тази причина уточни, че " опаковката на този бюджет е добра, само че той не е ориентиран в поддръжка на подобряването на другите политики ".

" От позиция на локалното самоуправление в нашата страна има развой на концентрация и на взаимозависимост на локалната власт от настоящето ръководство. Пример за децентрализация е за това, че всички прехвърляния, идващи от централния бюджет към локалните управляващи, са 60%. От тези 60% 91% имат целеви темперамент ", уточни градоначалникът. 

" Ние приказваме за огромния растеж на дотациите към избрани действия на общините. Но главният въпрос в този бюджет е за кого? Това е въпросът, на който този бюджет би трябвало да отговори. Не задавам инцидентно този въпрос. 54% от общините са без или алегоричен растеж. Което значи 268 общини над 130-140 са на равнището от 2016 година На второ място и което е доста притеснително - 52% от ресурса на бюджета, очакван за общините, отива единствено в 16 от по-големите общини. Тогава защо уравновесено районно развиване приказваме?! ", попита Азис.

" Мисля, че този бюджет има своята логичност, само че тя е на идващите локални избори. А може и за идващите парламентарни. А на въпроса - " За кого? ", то е доста ясно. По-ясно не може да се каже - ръководещите приготвят локалните избори посредством бюджета ", уточни кметът. Той съпостави проектобюджета със захарен памук: " Вие яли ли сте захарен памук? Той е нещо сладко и огромно, само че кухо. Такъв е бюджетът за 2018 година "

На финала на диалога той съобщи, че националистите и национализмът нямат място в българския парламент. 

" Движение за права и свободи води, колкото и клиширано да звучи, една уравновесена и националноотговорна политика. Другият вид е да бъдем като напук срещу всичко, което се прави в полза на развиването на страната. За мен персонално всеки представител на политическа партия, която не се е обозначила дали приема това държавно управление с националистите, значи, че тя поддържа национализма в нашата страна ".  

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР