„Има такъв народ“ предлага законови промени, свързани с отговорността за

...
„Има такъв народ“ предлага законови промени, свързани с отговорността за
Коментари Харесай

ИТН предлагат законови промени в борбата с фалшивите новини

„ ИТН “ предлага законови промени, свързани с отговорността за анонимни изявления и финансирането с обществени средства на доставчиците на медийни услуги.

За задачата са внесли промени в Закона за наложително складиране на печатни и други творби.

В претекстовете си вносителите показват, че законопроектът цели нормативното закрепване на фигурата на основния редактор, който да носи отговорност в периодическите печатни издания и на доставчиците на медийни услуги, както и слагане на нормативна граница на финансовия дял от общия бюджет на снабдител на медийни услуги или на от време на време издание, който може да бъде с източник обществени средства.

„ Извежда се основният редактор в настрана каре, и като отговорност. Когато в печатно издание бъде пусната информация от незнаен създатели или създател с псевдоним, който редакцията не може да откри, отговорността за обявата носи основният редактор, а освен притежателят на медията “, изясни ръководителят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов, представен от Българска телеграфна агенция.

Според него по този начин основният редактор ще е в правото си да реши дали да пусне незнайна информация и да поеме риска да носи съответна отговорност. „ Това значи огромна част от жълтата преса да не може да напише, че сте изяли баба си, с създател Пешо Гошев, който е незнаен изпратен псевдоним “, разяснява Йорданов.

В текстовете се регламентира горна граница на финансирането на медии с обществени средства – до 5% % от годишния им оборот.

„ Твърде доста медии съществуват единствено на общински бюджет, да не приказваме, че националните частни малките екрани голям % от бюджета им се образува по линия на всякакви оперативни стратегии и в действителност те зависят действително от властта “, обоснова предлагането Тошко Йорданов.

По думите му медиите би трябвало да се борят на свободния пазар и да живеят от рекламите и цената на продукцията си, а не да зависят от държавно финансиране.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР