„Има схващане, че руският газ е евтин и на стабилна

...
„Има схващане, че руският газ е евтин и на стабилна
Коментари Харесай

Икономист: Има схващане, че руският газ е евтин и на стабилна цена, но той постоянно поскъпва

„ Има разбиране, че съветският газ е на ниска цена и на постоянна цена, само че той непрекъснато нараства. Беше на ниска цена преди година и половина, през днешния ден е 10 пъти по-висока – към 900%”, сподели в студиото на NOVA старши икономистът от института "Отворено общество " Георги Ангелов. По думите му сега съветският газ е най-скъпият в света.

„ Ако намерим дълготраен контракт за полутечен газ, може да ни падне цената. Отделно от това, ние имаме 1 милиарда куб. м. азерски газ, който не получаваме. Ако го получим умерено можем да имаме цена на микса, по-ниска от сегашната, само че това няма да стане за един ден”, изясни специалистът.
Междувременно вицепремиерът и министър на стопанската система Корнелия Нинова прикани държавното управление да направи всичко допустимо да възвърне диалозите с „ Газпром” по сегашния контракт. Освен това Нинова изиска да се замразят цените на газа, такива, каквито са в този момент, а оскъпяването по различни доставки да се поеме от страната.

„ Правителството споделя, че има явен проект, който ние, а мисля, че и цялото общество, не знаем в какво се състои. Говори се в бъдеще време. Забелязваме, че всяко ново нещо, което ни се предложи, постоянно е на по-висока цена”. За това сигнализира основният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров.

Хлебопроизводството в страната също може да бъде наранено от прекъсването на газовите доставки. Производителите към този момент обмислят други възможности, с цел да могат да подсигуряват месенето на самун.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР