Има шанс строителството на магистрала Хемус да продължи от тази

...
Има шанс строителството на магистрала Хемус да продължи от тази
Коментари Харесай

Има шанс строителството на „Хемус” да продължи наесен

Има късмет строителството на автомагистрала „ Хемус ” да продължи от тази есен и до 2025 година да са подготвени още 80 км. Това разгласи в ефира на „ Здравей, България министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

„ Истината е, че тази автомагистрала е извънредно индикативен образец за това по какъв начин не би трябвало да се реализира магистрално строителство. Довършването й беше предоставено посредством инхаус процедури през 2018 година и 2019 година за близо 3 милиарда лева Последните 2 години и половина по „ Хемус ” не се строи. Нито едно управление на АПИ не е имало смелостта да огледа обстоятелствата. Има 2 благоприятни условия – едната е страната да поеме риска, да загуби раздадените в размер на над 1 милиарда лева, да загуби едни правосъдни каузи, които ще се проточат към 3 години или да търси метод да оправи позволените престъпления, тъй че да продължи строителството по към този момент подписаните контракти. Държавата е вкарана в един юридически капан ”, разясни той.

По думите му сектор едно от автомагистралата е подготвен на 76%, а сектор 2 и 3 – на към 40%. По сектор 4 и 5 има направени механически планове, посочи министърът.

За първи път поръчките за зимно поддържане и за настояща поддръжка на пътищата са оповестени на аршин най-ниска цена, което е най-голямата гаранция за това, че ще има свободна конкуренция, твърди Андрей Цеков.

„ При това те са оповестени по т.н противоположен ред, което значи, че, откакто изтече срокът за подаване на офертите, се отварят всички цени. Извършва се класиране. Републиканската пътна мрежа има 20 000 км, което значи, че в една област имаме приблизително 800 км пътна мрежа, която следва да бъде поддържана. Целта е да се подсигурява, че въпросният реализатор в последна сметка ще има задоволително опит и запас да я поддържа ”, сподели още районният министър.

Според него настоящето решение за „ Струма ” да минава в едната посока по Кресненското дефиле, а в другата над него изрично не е икономично. „ Търсим опция сегашният път да се резервира като местен, а автомагистралата да се изнесе. Единственият утвърден от Европейска комисия вид през годините е за тунел, от който обаче страната се е отказала ", сподели още Цеков. По думите му огромна част от автомагистралите у нас наподобяват на натрошен пъзел.

„ Докато главната ни пътна мрежа е в това положение, не може да пожелаваме по-високи тол такси ”, заключи още министърът.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР