Има шанс строителството на магистрала Хемус да продължи от тази

...
Има шанс строителството на магистрала Хемус да продължи от тази
Коментари Харесай

До 2025 г. можело да са готови още 80 км от Хемус

Има късмет строителството на автомагистрала „ Хемус ” да продължи от тази есен и до 2025 година да са подготвени още 80 км.

Това сподели в понеделник заран по Нова тв министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков.

„ Истината е, че тази автомагистрала е извънредно индикативен образец за това по какъв начин не би трябвало да се реализира магистрално строителство. Довършването ѝ беше предоставено посредством инхаус процедури през 2018 година и 2019 година за близо 3 милиарда лева Последните 2 години и половина по „ Хемус ” не се строи. Нито едно управление на АПИ не е имало смелостта да огледа обстоятелствата. Има 2 благоприятни условия – едната е страната да поеме риска, да загуби раздадените в размер на над 1 милиарда лева, да загуби едни правосъдни каузи, които ще се проточат към 3 години или да търси метод да оправи позволените престъпления, тъй че да продължи строителството по към този момент подписаните контракти. Държавата е вкарана в един юридически капан ”, твърди той.

Според Цеков участък 1 от автомагистралата е подготвен на 76%, а сектор 2 и 3 – на към 40%.  По сектор 4 и 5 имало направени механически планове.

По думите му огромна част от автомагистралите у нас наподобяват на натрошен пъзел. Затова  - „ до момента в който главната ни пътна мрежа е в това положение, не може да пожелаваме по-високи тол такси ”.

Сегашното решение за „ Струма ” - да минава в едната посока по Кресненското дефиле, а в другата над него категорично не е икономично, счита министърът.

„ Търсим опция сегашният път да се резервира като местен, а автомагистралата да се изнесе. Единственият утвърден от Европейска комисия вид през годините е за тунел, от който обаче страната се е отказала ", сподели още Цеков. 

За първи път поръчките за зимно поддържане и за настояща поддръжка на пътищата са оповестени на аршин най-ниска цена, което е най-голямата гаранция за това, че ще има свободна конкуренция, твърди Цеков.

„ При това те са оповестени по т.н противоположен ред, което значи, че, откакто изтече срокът за подаване на офертите, се отварят всички цени. Извършва се класиране. Републиканската пътна мрежа има 20 000 км, което значи, че в една област имаме приблизително 800 км пътна мрежа, която следва да бъде поддържана. Целта е да се подсигурява, че въпросният реализатор в последна сметка ще има задоволително опит и запас да я поддържа ”, сподели още той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР