Има сериали, които трябва да се гледат. Те доставят естетическо

...
Има сериали, които трябва да се гледат. Те доставят естетическо
Коментари Харесай

„Гамбитът на кралицата“ е прекрасен сериал, който много българи няма да видят

Има сериали, които би трябвало да се гледат. Те доставят естетическо наслаждение, карат те да се замислиш без да страдаш и задействат мозъчната активност на фена. Американският The Queen`s Gambit (Гамбитът на кралицата) е подобен сериал. Вместо три турски сериала дайте този на българския фен и ще покажете същинско почитание към телевизионната публика.
The Queen`s Gambit е доказателство, че киното продължава да бъде голям магнит и може да трансформира даже скучна на пръв взор тематика във превъзходно прекарване. Филмът е преди всичко по зрителски интерес в нд 65 страни, където се излъчва платформата Netflix. Десетки милиони фенове дават своето желание за филмирания разказ на Уолтър Тевис от 1983 година да бъде разгласен за сериал на годината.

.

Периодите на успех и сривове се редуват както в живота...

В основната роля на млада гениална шахматистка от края на 60-те години е Аня Тейлър-Джой. Скоро такава игра не сте виждали! Вдъхновена, интелигентна, луда, привлекателна, загадъчна, непокорна, страдаща, покоряваща…

За феновете, които в никакъв случай по-рано не са познавали и не са знаели нищо за шахматните надпревари, The Queen`s Gambit ще разкрие един нов, прелестен и особен по своему свят. Българите, които имаме международен първенец в лицето на Веселин Топалов, ще установим, че даже по време на неговото триумфиране тази антична игра не ни се е разкрила по този метод.

Историята на Елизабет Хармън - момичето от подслон за сираци, което открива гения си в мрачно и неуютно мазе - е роман за гения, самотата, зависимостите, славата и неуспехите, смирението и новият ентусиазъм да продължиш напред още по-силен. Може би това последното е наа-привлекателното в целия сюжет, тъй като вдъхва убеденост у фена, че рухването не е края, а може да е начало за нови триумфи.

За познавачите на шаха филмът е същинско наслаждение от правилното вълнуващо разиграване на партии от най-високо равнище. The Queen`s Gambit няма искания да научи феновете по какъв начин да местят пешки по дъската, само че го демонстрира по ослепителен метод.

Бет Хармън (Аня Тейлър-Джой) остава кръговиден сирак, откакто губи майка си при тежка злополука.

Колкото повече се уголемява пристрастеността към успехите, толкоз повече проблемите със зависимостта от хапчетата и алкохола въздействат на държанието и живота й.

Някои назовават историята автобиографична поради проблемите на писателя Уолтър Тевис, който е имал проблеми с пристрастяването към болкоуспокояващи като дете, като прибавя към това голямата си пристрастеност към шаха, въодушевена от съвременниците му - гениалните Боби Фишър, Борис Спаски и Анатолий Карпов.

Сблъсъкът сред школите на Съединени американски щати и Съюз на съветските социалистически републики е брилянтна метафора на Студената война. Все отново това става през проявление на характери и интелигентни разговори, а не клиширано опълчване.

Детайлите на епохата са доведени до перфекционизъм - от архитектурата до костюмите, с които Аня Тейлър-Джой свети даже в най-напрегнатите моменти.

Томас Броуди-Сангстър - момчето, което се учеше да свири на барабани в Love Actually, с цел да впечатли обичаната си съученичка - е в една от централните функции в The Queen`s Gambit.

Хари Мелинг - още един английски млад артист, дебютирал във филмовата сага " Хари Потър " - е неразпознаваем в облика си на упорит състезател в новия сериал.

Полският артист Марчин Дорочински влиза в ролята на най-опасния противник по пътя на Бет Хармън - съветския състезател Василий Богров. Победителят получава всичко, а играта е въпрос на оцеляване.

Героинята на The Queen`s Gambit е живописен облик, само че критиците намират много сходства сред нея и живота на Боби Фишър, именития шахматист, който последователно стартира да губи разсъдъка си, откакто не съумява да отбрани купата си като международен първенец.

Защо българските малките екрани не демонстрират този сериал или сходни на него? Защото са скъпи? Не е това, въпреки, че несъмнено са скъпи. В българия има планово облъчване на зрителската публика с посредствени турски сериали на битово равнище и сюжети. Доказателство, че малките екрани следват, волно или несъзнателно, формалната политика за опростачване на българите.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР