Има риск някои отдавна забравени болести да се завърнат. Това

...
Има риск някои отдавна забравени болести да се завърнат. Това
Коментари Харесай

Доц. Мангъров бие тревога: Ваксинирайте се задължително, връщат се забравени болести

Има риск някои от дълго време забравени заболявания да се завърнат. Това се отнася най-много за тези заболявания, чието изгубване се дължи на това, че са прилагани ваксини за тях. Това сподели доцент Атанас Мангъров – шеф на детската клиника на Инфекциозна болница в София.

На първо място той уточни туберкулозата, която сега по разпространяване е на равнищата през 1910 година Причината за това е ХИВ/СПИН инфекцията и недохранването в доста елементи на света, изясни инфекционистът.  

Морбили е друго такова заразно заболяване. " Поради това, че има забележителен спад във ваксиналното покритие, заболяването се завръща. Тези, които не са карали морбили или не са имунизирани, рано или късно го изкарват. Във връзка с грубия напън за имунизиране по време на Ковид пандемията " ваксина "  стана надали не мръсна дума и доста родители отхвърлят да имунизират децата си за морбили. Ваксината за морбили беше обвързвана и с аутизма, което няма нищо общо ", акцентира доцент Мангъров.  

Ваксините от Националния имунизационен календар би трябвало наложително да бъдат поставяни, безапелационен бе той. " Най-вече за варицела, тъй като варицелата е едно извънредно мощно заразно заболяване, каквото е и морбили. Ваксината за варицела в нашата страна не е наложителна, тя се слага благопожелание и с варицелата се случва това, което би се случило, в случай че нямаше ваксина за морбили. Има обща ваксина за рубеола, морбили и заушка – три доста мощно заразни болести ", обясни инфекционистът пред  " Фокус ".

България е на челните позиции по приложимост на антибиотици, уточни доцент Мангъров. Той акцентира, че до антибиотици би трябвало да се прибягва единствено тогава, когато има заболяване, което може да се лекува с антибиотици.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР