Има риск болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките

...
Има риск болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките
Коментари Харесай

Болници затварят заради високите сметки през зимата?

Има риск лечебни заведения да затворят заради неспособност да заплащат сметките си за ток и парно, предизвести пред Нова телевизия шефът на БЛС доктор Иван Маджаров.

Според него първостепенната задача на новия парламент е държавният бюджет и този на НЗОК. Той обаче посочи различен проблем, пред който е изправена здравната система и това е кадровата рецесия и неналичието на средства.

Един от методите за справяне с кадровата рецесия е нарастване на възнаграждението на лекарите. Ние предложихме минимално нарастване от 30% още от 1 януари. Успяхме да убедим тогавашния финансов министър Асен Василев за приблизително 25% нарастване, уточни Маджаров.

Той изясни, че с цел да могат лечебните заведения да доближат прага в минималните хонорари, би трябвало да получат средномесечно по 250 млн. лева през увеличените цени и бюджета на НЗОК.

“Плановете бяха от 1 май нататък всеки месец в болнична помощ да има закупени от касата услуги за 250 млн. лева ”, уточни ръководителят на БЛС. “Към 30 септември данните демонстрират, че нито един месец от 1 май до момента болничната система не е получила такива средства. 230 млн. лева е междинната приблизителна сума, като 40 млн. има надлимитна за 4 месеца ”, разяснява последните данни Маджаров и уточни, че макар подписания контракт болничната система е работила с към 220 млн. лева на месец. “Това демонстрира, че сме били доста надалеч от това, което сме подписали ”, съобщи още той и разясни, че остатъкът от средствата не е усвоен, а стои в Касата.

“Надзорния съвет взе решение да изплати 40 млн. лева надлимитна активност и останалите 90 млн. ги разпредели по бюджетите като се похвали, че е нараснал месечните стойности с 30%. А в действителност нищо не е увеличено ”, сподели още той.

Днес БЛС има среща в Министерство на здравеопазването. Те ще упорстват със задна дата - 1 септември, внезапно да се покачат цените с най-малко 20%.

По думите на шефа на БЛС, в случай че след днешната среща в Министерство на здравеопазването няма решение на казуса ще последват митинги. “Не можем да договарям с институция, която не извършва договорите си ”, заключи Маджаров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР