Има реален шанс България да влезе в Шенген още през

...
Има реален шанс България да влезе в Шенген още през
Коментари Харесай

НОВИНА: България влиза в Шенген

" Има действителен късмет България да влезе в Шенген още през декември тази година и всяко българско държавно управление би трябвало да работи за осъществяване на тази цел без значение от конюнктурата ". Това заяви правосъдният министър Крум Зарков в изявление за Mediapool. Според него моментът е извънредно подобаващ това да се случи.

" Чехия, която е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз, е една от поддръжниците за приемането на България в Шенген. Европейският парламент е приел серия от резолюции за приемането на България в Шенген. Европейска комисия поддържа влизането на България в Шенген. Какво повече чакаме да се случи? ", разяснява Зарков.

Като плюс в интерес на България той регистрира и непрекъснатата връзка сред държавното управление и Европейската комисия за осъществяване на изискванията по Плана за възобновяване.

" Какво повече може да се желае? Кажете ми по-добър миг? ", разяснява Зарков.

Още при започване на мандата на служебното държавно управление се случи убийството на двамата служители на реда в Бургас, откакто патрулният им автомобил безусловно бе тараниран от рейс, цялостен с незаконни имигранти. Този драматичен случай концентрира за следващ път вниманието върху корупцията в Министерство на вътрешните работи и в частност в гранична полиция, тъй като рейсът бе съумял да премине няколко полицейски поста преди да стигне до Бургас.

Според Крум Зарков този драматичен случай не понижава възможностите на България за Шенген.

" Този случай демонстрира образно и по допустимо най-жестокия метод какво се случва на външната граница на Европейски Съюз. Един от мощните причини на България за Шенген е, че това непозволено закъснение за приемането ни в Шенгенското пространство, прави по този начин, че ние изразходваме сили и средства да охраняваме граници, които не трябва да пазим. От което страда сигурността на границата, която би трябвало да бъде защитавана ", сподели той

Според него готовността на България за участие в Шенгенското пространство и корупцията са два разнообразни въпроса. Членството на България се блокира с политически причини от няколко европейски страни, измежду които Нидерландия, Дания и частично Германия. Техният мотив е, че България би трябвало първо да покаже резултати от битката с корупцията, каквито и до момента няма.

" И двата въпроса са значими, само че във връзка с Шенген дано сме ясни: Техническите критерии за приемане на България в Шенген са изпълнени. Справедливо е Европейски Съюз да има условия по Механизма за върховенството на закона, само че по този начин и ние имаме право да пожелаваме използването на шенгенското законодателство.

Ние трябваше да сме в Шенген преди 11 години. Това обаче не значи, че ние би трябвало да замитаме под килима другите въпроси. Те не са свързани с Шенген, а с метода, по който живеем и се развиваме, както и с други европейски тематики – Плана за възобновяване, Механизма за върховенството на закона. Тези въпроси ни тежат на врата като воденичен камък ", сподели Зарков.

В отговор на въпрос по какъв начин можем да убедим нидерландците, че в случай че ни пуснат в Шенген, българските служители на реда няма да пускат мигранти против " бакшиш ", Зарков дава отговор:

" Херметически запечатана граница няма на никое място в света. Нито в България, нито в Нидерландия, нито в някои от така наречен скептични страни. Тези хора доста добре го схващат ".

" Аз приказвах с тях. И с Нидерландия, и с Дания, и с Франция. След като беше сложена тази задача (за участието в Шенген – б.р.) като приоритет на държавното управление беше свършено доста. Има немалки знаци за пробив. Най-големият от тях е речта на Олаф Шолц в Прага ", сподели той.

" Имаме какво да кажем. Законите, за които от толкоз време сме се заели, значително са подготвени. На врата на България в европейски проект са увиснали няколко въпроса от години. Единият е корупцията по високите етажи на властта, статутът и пълномощията на основния прокурор и политическата му роля, въпросът с корупцията в най-общ проект.

Това са наши вътрешни въпроси, които ни очернят в Европа и не идват вложители поради тях. Неслучайно решаването на тези въпроси е изискване за разпределяне на парите за Плана за възобновяване ", разяснява Зарков.

Той заяви, че при започване на този месец българска делегация е била на посещаване в Брюксел, където е поискано изпращане на нова доброволна задача за инспекция на българските граници.

" Беше основана много ефикасна контактна група за Шенген сред Министерство на вътрешните работи, външно министерство и правосъдното министерство. Според мен България би трябвало да упорства за решение на въпроса през месец декември, когато ще се се състои Европейският съвет. Не може да има действителен мотив " срещу " участието ", сподели правосъдният министър.

Пълното изявление с Крум Зарков ще бъде оповестено в сряда. В него той приказва за нужната промяна на статута на основния прокурор, антикорупционната комисия и рисковете пред правосъдната власт.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР