Има развитие по отношение на войната в Украйна и то

...
Има развитие по отношение на войната в Украйна и то
Коментари Харесай

Сега е моментът да поискаме от НАТО по-добро въоръжение

Има развиване във връзка с войната в Украйна и то е обвързвано с оповестеното контранастъпление на украинската войска. Това демонстрира, че боеспособността на украинската войска е непокътната. Руската войска очевидно е с понижена боеспособност. На срещата на върха на НАТО следва повратна точка в тази война. Това съобщи някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов пред БНТ.

Според него може да чакаме, че постигнатите съглашения в Уелс в този момент ще бъдат развити. Срещата на НАТО демонстрира, че военната поддръжка за Украйна ще продължи. Западът се консолидира. Има действителни сигнали, които може да доведат до прекъсване на огъня в Украйна, предвижда той.

На въпрос готви ли се НАТО за война, някогашният боен министър съобщи: „ Ако желаеме да защитим мира би трябвало да сме подготвени за война “.

По думите му визитата на министъра защитата на Съединени американски щати Лойд Остин е доста значимо. „ Той ще се срещне с премиера и ще бъде осведомен с развиването на обстановката. Ние имаме стратегическо партньорство със Съединени американски щати. Имаме опция да търсим гаранции и поддръжка от Съединени американски щати. Вероятно ще се върви към решение за по-сериозно разполагане на сили на НАТО. В момента никой не може да подсигурява, че в случай че допуснем да бъде смазана Украйна, това ще е краят на съветската експанзия “, изясни Велизар Шаламанов. 

„ Важно е какво ние ще желаяме от НАТО. Това е подадена ръка, съюзническа взаимност и опция България да изиска усилване на разполагането на самолети и противовъздушна защита, които да подсигуряват потенциала на въоръжените ни сили. Това ще подсигурява нашият суверенитет и национална сигурност. Укрепването на нашата сигурност и защита би трябвало да бъде обезпечена. Тази нова визия ще получи поддръжка в обществото. НАТО в никакъв случай не желае, ние сме НАТО и ние желаеме. Сега е време ние да работим за нашето бъдеще и да превъзмогнем предишното, което ни дърпа надолу и ни прави най-бедната страна в Европейски Съюз “, сподели бившият военен министър.

„ Русия не може към този момент да поддържа нашите самолети. Имаме „ Авионамс “. Няма техника, която да не може да бъде поддържана в границите на НАТО. Ако намерим метод да поддържаме МиГ-овете без Русия ще можем да осигурим военния си суверенитет още известно време. 5 до 8 от МиГ-овете ни са годни за потребление. Това са самолети, които са нужни за летателни часове на водачите. Проблемът не е в самолетите, а в водачите. Летци се приготвят приблизително за 2 години “, акцентира Шаламанов.

„ Путин ще има опция да дава пояснения пред съда в Хага. Не знам за кротичък контракт, само че чакам скоро да има спокойно позволение на спора “, сподели още той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР