Има развитие по отношение на войната в Украйна и то

...
Има развитие по отношение на войната в Украйна и то
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Сега е моментът да поискаме от НАТО по-добро въоръжение

Има развиване във връзка с войната в Украйна и то е обвързвано с оповестеното контранастъпление на украинската войска. Това демонстрира, че боеспособността на украинската войска е непокътната. Руската войска очевидно е с понижена боеспособност. На срещата на върха на НАТО следва повратна точка в тази война. Това съобщи някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов.

Според него може да чакаме, че постигнатите съглашения в Уелс в този момент ще бъдат развити. Срещата на НАТО демонстрира, че военната поддръжка за Украйна ще продължи. Западът се консолидира. Има действителни сигнали, които може да доведат до прекъсване на огъня в Украйна, предвижда той.

На въпрос готви ли се НАТО за война, някогашният боен министър съобщи: „ Ако желаеме да защитим мира би трябвало да сме подготвени за война “.

По думите му визитата на министъра защитата на Съединени американски щати Лойд Остин е доста значимо. „ Той ще се срещне с премиера и ще бъде осведомен с развиването на обстановката. Ние имаме стратегическо партньорство със Съединени американски щати. Имаме опция да търсим гаранции и поддръжка от Съединени американски щати. Вероятно ще се върви към решение за по-сериозно разполагане на сили на НАТО. В момента никой не може да подсигурява, че в случай че допуснем да бъде смазана Украйна, това ще е краят на съветската експанзия “, изясни пред Българска национална телевизия Велизар Шаламанов.

„ Важно е какво ние ще желаяме от НАТО. Това е подадена ръка, съюзническа взаимност и опция България да изиска усилване на разполагането на самолети и противовъздушна защита, които да подсигуряват потенциала на въоръжените ни сили. Това ще подсигурява нашият суверенитет и национална сигурност. Укрепването на нашата сигурност и защита би трябвало да бъде обезпечена. Тази нова визия ще получи поддръжка в обществото. НАТО в никакъв случай не желае, ние сме НАТО и ние желаеме. Сега е време ние да работим за нашето бъдеще и да превъзмогнем предишното, което ни дърпа надолу и ни прави най-бедната страна в Европейски Съюз “, сподели военният министър.

„ Русия не може към този момент да поддържа нашите самолети. Имаме „ Авионамс “. Няма техника, която да не може да бъде поддържана в границите на НАТО. Ако намерим метод да поддържаме МиГ-овете без Русия ще можем да осигурим военния си суверенитет още известно време. 5 до 8 от МиГ-овете ни са годни за потребление. Това са самолети, които са нужни за летателни часове на водачите. Проблемът не е в самолетите, а в водачите. Летци се приготвят приблизително за 2 години “, акцентира Шаламанов.

„ Путин ще има опция да дава пояснения пред съда в Хага. Не знам за кротичък контракт, само че чакам скоро да има спокойно позволение на спора “, сподели още той.
ТЕМА преди 37 минути 453 преди 38 минути 457 преди 58 минути 688
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР