Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки

...
Има разнопосочна практика при случайното разпределение на дела и преписки
Коментари Харесай

Правосъдният министър алармира за пороци в разпределението на делата

Има разнопосочна процедура при инцидентното систематизиране на каузи и преписки от органите на правосъдната власт, а в някои случаи процедурите се организират отвън нормативните рамки. Това събитие постанова практиката да бъде унифицирана и приведена в сходство със законовите условия.

Това се показва в писмо на министъра на правораздаването Иван Демерджиев до Висшия правосъден съвет (ВСС), ръководителите на висшите съдилища, основния прокурор, ръководителите на апелативните съдилища, на Софийския градски съд и на Софийския областен съд.

Констатациите са по отношение на изискана от Министерството на правораздаването информация на 20 август 2021 година от съдилищата и прокуратурата по отношение на използването на член 9 от Закона за правосъдната власт, който регламентира разпределението на делата и преписките да се прави на правилото на инцидентния асортимент.

" Обръщам внимание, че Прокуратурата на Република България не се е отзовала на двете отправени предложения за даване на признатите и настоящи все още вътрешни правила за инцидентното систематизиране на постъпилите каузи и преписки ", акцентира в писмото министър Демерджиев.

Той подчертава, че следва да се вземат поради тежките последствия при допускане на нормативните отклонения в процедурата по инцидентно систематизиране на делата поради практиката на съдилищата, според която правосъдният състав, образуван в нарушаване на разпоредбите за инцидентно систематизиране на каузи, може да засегне постановения правосъден акт до степен на незначителност.

Освен това министърът на правораздаването моли да бъде конкретизирано посредством коя осведомителна система се реализира инцидентното систематизиране на делата и преписките в съответния съд и прокуратура.

Той приканва и да бъдат подхванати стъпки за правилното използване на правилото за инцидентното систематизиране на делата и преписките, като същото се прави отсега нататък в цялостно сходство с условията на настоящата нормативна уредба, която като законова наредба не планува доразвиването и ограничението му.

" Обръщам внимание, че бъдещи корекции в метода на систематизиране на делата и преписките, които биха довели до смяна в осведомителните системи, също следва да бъдат съгласувани съгласно условията на член 360б, алинея 1 от Закон за съдебната власт ", се споделя в писмото.

Към него е прибавен и направеният от Министерството на правораздаването обзор на използването на правилото на инцидентен асортимент при разпределението на делата и преписките в органите на правосъдната власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР