Има разлики между хранителните продукти, които се продават на българския

...
Има разлики между хранителните продукти, които се продават на българския
Коментари Харесай

Агенцията по храните: Има разлики между продуктите в Европа и у нас

Има разлики сред питателните артикули, които се продават на българския пазар и в страните от Западна Европа. Това демонстрира сравнителния разбор сред продуктите, изработен през последния месец, разгласи в рубриката „ Чети етикета ” на bTV шефът на Българската организация по храните Дамян Илиев. Той посочи, че разликите са разказани в етикетите. Най-сериозни са разминаванията при млечните артикули – при тях артикули с друго наличие се оферират под една и съща марка в България и в Германия.
Изследвано е сирене, което даже има друг усет и тип, а се показва за същото. Сериозни разлики има в състава на шоколадите. Разлики няма само при месни артикули.

" Това, което е написано на етикета и в Германия, и в България е еднообразно. Ние направихме проучвания за измами – да бъдат сменени типове меса или да бъде добавена соя и в това време органолептично това да наподобява еднообразно ", сподели Илиев.

Детски храни в България са по­-некачествени в България, в сравнение с в Германия. Това сочат първите резултати от инспекцията за двоен стандарт при 31 продукта.

Пример бе даден с детски шоколад ­ в Германият той съдържа декстроза, яйчен прахуляк, 24% мляко и мрачен шоколад – 21%. В Българския нещата са разнообразни – процентите са по­ ниски. Като усет обаче не се разграничават, изясни Илиев и добави, че разлики има и в наличието на рапично олио в детски пюрета.

Най-­сериозните разлики са при млечните артикули. При тях има установени разлики при етикетите – описанията долу заблуждават българския консуматор, че си купува артикул като в Германия, съобщи Дамян Илиев.

Краве маслото на българския пазар има 82% мазнини, а в немския ­80%.

Вид сирене на българския пазар е с 0,2% по­-ниски въглехидрати спрямо етикета. Там написа нещо, само че ние като изследвахме наличието, се оказа, че е по-­ниско, сподели шефът на БАБХ.

Шефът на БАБХ отхвърли да разяснява разликите в цените на едни и същи храни на Запад и у нас. По думите му, това ще направи министърът на земеделието Румен Порожанов.

По думите му, еврокомисарят, отговарящ за качеството на храните в Европейски Съюз, ще събере данните от въпросните проучвания в другите страни, с цел да може въпросът да бъде придвижен на по-високо равнище.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР