Има работа за 187 лица с увреждания, съобщават от дирекция

...
Има работа за 187 лица с увреждания, съобщават от дирекция
Коментари Харесай

Близо 200 лица с увреждания от Враца и Криводол с възможност да започнат работа

Има работа за 187 лица с увреждани я , оповестяват от дирекция „ Бюро по труда” Враца. Подадени са 100 поръчки от работодатели от общините Враца и Криводол. В момента по Програма „ Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 година са дейни два плана - „ Обучение и претовареност за младите хора” Компонент 2 и „ Обучение и претовареност –Компонент 2”. Целева група на тези планове са лица с увреждания. Съгласно Закона за хора с увреждания и Кодекс на труда, компании с бройка на личен състав над 50, би трябвало да разкриват работни места за хора с увреждания, като броят им зависи от икономическата активност на компанията.
От Дирекция „ Бюро по труда” Враца прецизират, че през 2018 по Национална стратегия за претовареност и образование на хора с трайни увреждания са кандидатствали 4 работодатели и са наети 5 лица.
Известен е фактът, че работодателите не одобряват на работа с доста огромна ненаситност лица с увреждания . Ясни са и законовите облекчения, които ги облагодетелстват – работодателят ще бъде подтикван оптимално дълго , в случай че задържи хората с трайни увреждания на работното място. Със средства от Оперативна програма РЧР ще бъдат поети възнагражденията, според минималния застрахователен приход за съответната съществена икономическа активност и осигурителните вноски на наетите от тях по плановете за 24 месеца. Ако работодателите задържат служителя 6 месеца след този период, ще им бъде даден еднократно спомагателен бонус от 6 минимални работни заплати , открити за страната. Всеки началник на компания, който желае да наеме безработни лица с трайни увреждания по съставен елемент II на плановете, може да подаде поръчка за откриване на свободни работни места съгласно своите потребности във всички бюра по труда в страната.
До 14 декември 2018 година в това число е крайният период, в който работодателите ще могат да подават поръчки за наемане на безработни лица по Компонент ІІ на планове „ Обучения и заетост” и “Обучения и претовареност за младите хора”. След приключване на съответната процедура по асортимент и назначение във всяка компания, лицата с увреждане ще стартират работа. В взаимозависимост от сферата на активност този период е друг за всяка компания и трае сред месец и месец и половина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР