Има прост начин да засилим съпротивителните сили на организма и

...
Има прост начин да засилим съпротивителните сили на организма и
Коментари Харесай

Уволнете захарта от менюто... и още 4 съвета за имунитет

Има елементарен метод да засилим съпротивителните сили на организма и той да стане по-устойчив на вируси. Важно е да се съобразим с тях в преходния към зимата сезон и изключително в този момент в разгара на епидемията с ковид.

Ето 5 значими стъпки, които препоръчва ендокринологът доктор Диляра Лебедева.

1. Откажете се от захарта. Консумирането на прекомерно сладки храни „ разсейва “ имунитета, понижава концентрацията на IgA в лигавиците на носа, устата и гърлото, които са надеждна преграда против инфекциите. Затова, когато се лишим от захар и сладки храни, елементарно и без проблеми укрепваме имунитета си.

2. Рано лягане вечер. Сънят оказва помощ за дейния синтез на мелатонин от организма. Този хормон има противовъзпалителни свойства. Когато равнището му падне, имунитетът отслабва. Когато мелатонинът е висок, имунната система е защитена от „ свръхреакция “ на ковид, която настава вследствие на цитокиновата стихия. Всъщност цитокините - тези противовъзпалителни молекули, са причина за тежките затруднения от инфекцията.

3. Витамини. Лекарката предлага елементарен метод да подсилим имунитета. И в интервала на зараза да пием D, А и цинк. Като даде и дозите.
“Витамин Д 4000 МЕ, витамин А 5000 МЕ и цинк 10 мг, може да се одобряват дневно, без нужда от специфични проучвания “, споделя доктор Лебедева.

4. Дрехи съгласно температурата на открито. Есента е присъща с огромни амплитуди в дневните температури. Сутрин и вечер нормално е студено, а към 12 се затопля. Разумно е да се пазим от преохлаждане – да се поставя шапка, в случай че това се постанова, а краката постоянно да са сухи.

5. Да се грижим да положителната микрофлора на червата. Като се храним разнообразно, най-вече с „ жива храна “ - със сезонни зеленчуци и плодове.

Над 60% от имунните кафези живеят в стомашно-чревния тракт. Добрата микрофлора покачва локалния имунитет, като създава ендогенен гама-интерфарон. Интерферон гама е жизненоважен за имунната система цитокин, с чиято помощ тя се приспособява и реагира ефикасно на избрани вируси, бактерии и паразити.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР