Има причина да се навеждате и да берете пресни боровинки

...
Има причина да се навеждате и да берете пресни боровинки
Коментари Харесай

Тарт с пресни боровинки

Има причина да се навеждате и да берете пресни боровинки и тази причина се назовава Тарт с пресни боровинки

Необходими Продукти

● брашно - 490 г
● масло - 270 г
● бяло вино - 2 с.л.
● вода - 120 мл студена
● захар - 3 с.л.
● ванилова захар - 10 г
● сол - 1 щипка
● боровинки - 300 г пресни
● боровинково сладко - 4 - 5 с.л.
● захар - 120 г + за поръсване
● ванилова захар - 10 г
● канела - 1 щипка, по избор
● царевично нишесте - 1 с.л. с връхче
● галета - 2 с.л.
● масло - 25 година
● жълтъци - 1 бр.

Начин на подготвяне

Пресейте брашното в купа и към него прибавете захарта, ваниловата захар, солта и маслото на кубчета - студено и твърдо.

Със специфичен железен апарат за маслено тесто с вилица или в краен случай с пръсти втривайте маслото с брашното до приемане на трохи.

Налейте водата и виното, също студени, на части, като продължавате да втривате и намачквате до формиране на безпрепятствено тесто.

Добре е да го премесите на набрашнен плот до момента в който стане леко еластично (много еластично няма по какъв начин да е, тъй като е маслено). Оформете на топка, завийте във стреч фолио и оставете в ледник да стегне за 40 минути до 1 час.

През това време измийте и отцедете добре от водата боровинките. Сипете при тях захарта, галетата, нишестето, ваниловата захар и канела по избор. Разбъркайте и оставете до момента в който стегне тестото. Пригответе си тавичка с падащо дъно и диаметър 28 см.

Готовото плътно тесто разрежете на 2 елементи - едната малко по-голяма от другата. По-малката половинка разточете на набрашнен плот на кръгла кора, към 3 см по-голяма от диаметъра на тавичката. Така ще можем да подгънем по ръбчетата.

Поставете кората да легне по дъното и подгънете остатъка. Намажете с боровинковото сладко и сипете и пресните озахарени плодчета. Върху тях сложете късчета масло (25-те грама).

Другата половина от тестото също разточете на тънка кора, като не забравяте да набрашните плота още веднъж, с цел да не залепва тестото по него.

Изрежете 10-12 лентички и ги разположете върху боровинките под форма на решетка. Ако ви остане тесто направете дълги, тънки, усукани фитилчета, с които украсете ръбовете на сладкиша.

Разбийте жълтъка с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. вода и намажете повърхността на решетката. Поръсете със захар и изпечете в авансово загрята на 180 градуса фурна за към 40 минути или до златист тен.

Оставете да се охлади преди да отделите от формата.

Свеж, непоказен и не прекомерно сладостен тарт, съвършен за десерт след щедро похапване. И въпреки всичко, феновете на по-сладичкото може да си сложат повечко захар.

Тартът с пресни боровинки е подготвен.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР