Има повишение на заболеваемостта. Преценката зависи от това с какво

...
Има повишение на заболеваемостта. Преценката зависи от това с какво
Коментари Харесай

Кунчев: Ако има болно от COVID дете - класът му минава онлайн, а семейството се карантинира

Има покачване на заболеваемостта. Преценката зависи от това с какво съпоставяме – в случай че съпоставяме със обстановката от януари или февруари 2022 година, то нищо изключително не се случва. Тогава имахме 1800 на 100 000 души заболеваемост. Сега е 55 на 100 000, разликата е голяма. Няма драматизъм, няма я пресата върху здравната система. Всичко това остана в предишното, уповавам се. Това съобщи доцент Ангел Кунчев, основен държавен здравен контрольор пред Нова тв.

Относно въпроса дали е отпаднала карантината и в случай, че болестта минава по-леко, той разясни: " Ние като експерти предложихме, при този метод на протичане на болестта, да отпадне карантината. Министерски съвет го одобри и изпрати към Народното събрание предложение при започване на септември - защото това е обвързвано с промени в Закона за здравето. За страдание, по отношение на изборите виждате, че с тази едномесечна почивка нещата се отсрочват във времето ".

По думите му е явно, че от края на август е почнало повишение на броя на болните. " Но в множеството случай болните не се нуждаят от болнично лекуване. Към момента в тази повишаваща се заболеваемост имаме към 400 души настанени за лекуване в цялата страна и под 30 настанени в интензивни браншове, които в действителност са в животозастрашаващо положение ", добави той.

За спомагателните ограничения въведени от РЗИ-София в учебните заведения той разяснява, че това не ново решение. " Такъв филтър във всички образователни заведения, и най-много за дребните в яслите и градините, постоянно е имало. Той е доста значим, освен за това заболяване, само че и за респираторни инфекции, грип и разнообразни шарки. Деца със признаци на заболяване не би трябвало да бъдат допускани до учебния развой, в детски градини или ясли ", сподели доцент Кунчев.

Той изясни, че в случай че в този момент в даден учебен клас има болно дете от COVID-19 класа би трябвало да премине в онлайн образование, а фамилията предстои на карантина. " Броят на контактните лица зависи от интензивността на контакта ".

Докато грипът се чака да стане деен към края на годината и ще доближи епидемиологични равнища, най-вероятно през януари и февруари, COVID-19 се чака да бъде най-активен през ноември. " Ваксина може да си направи всеки, който желае да се защищити. Обаче за хората във високите възрастови групи, над 65 година, и изключително за тези с някакви хронични болести е основно значимо. Те са най-рисковия съставен елемент ", съобщи доцент Кунчев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР