Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите и

...
Има политически натиск върху Комисията за защита на потребителите и
Коментари Харесай

Протеже на Нинова се оплаква от министър

Има политически напън върху Комисията за отбрана на потребителите и опит да се блокира работата. Това разгласи на ексклузивен брифинг председателят на КЗП Иван Френкев.

Той уточни, че е назначена инспекция в Комисията от служебния министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов.

Дълбоко имам вяра, че всяко едно ведомство би трябвало да носи отговорност за работата, която прави. В случая обаче имаме една невиждана обстановка, в която се търси отговорност на Комисията за отбрана на потребителите за какво си прави работата, сподели Френкев.

Той е назначен на поста от някогашната вицепремиерка Корнелия Нинова без конкурс.

По думите на Френкев в сигнал до Инспектората се споделя, че КЗП не е способена да прави инспекции за продажбата на божествен газ. Инициативата беше на самата Нинова в деня, в който разгласи, че връща третия мандат несбъднат.

Според Френкев, с помощта на бързите дейности и инспекциите на инспекторите на Комисията продажбата на божествен газ е била лимитирана.

Втора точка в сигнала била във връзка програмата за наблюдаване на цените на 12 типа артикули от първа нужда, която КЗП реализира.

Ние, като Комисия, сме длъжни да проверим дали при използването на специфичните антикризисни ограничения и при оповестяването на промоции потребителите са предпазени и цените са вярно оповестени, сподели още той.

Той уточни, че има опит за оказване на напън върху КЗП за извършени инспекции, част от нейните пълномощия. Опит надали не да се изкара, че ние сме разходвали запас напразно, сподели Френкев.

Председателят на Комисията подчерта, че Министерството на стопанската система и промишлеността стопира работата на КЗП за „ да се дискредитира предходното ръководство ” и „ да се изкарат някакви политически дивиденти ”.

Може би би трябвало да попитате господин министъра за какво се пробват да се месят в работата на Комисията, добави Френкев.

КОЙ Е ИВАН ФРЕНКЕВ?

Новият началник на Комисията за отбрана на консуматори /КЗП/ от Българска социалистическа партия Иван Френкев, който последно работеше като общински консултант в Смолян, е управлявал от 2008 година до 2021 година компания в неплатежоспособност, в която главен акционер е татко му. Това оповестява проверяващият уебсайт BIRD.bg.

Фалиралата „ Родопска тъкан 97 “ АД е натрупала 640 010,09 лева дълг към Национална агенция за приходите.

Това демонстрира общественият скенер на уеб страницата, проследяващ бизнес дейностите на политически обвързваните лица.

Машините на „ Родопска тъкан 97 “ са добити на търг от друга компания на Иван Френкев, а Национална агенция за приходите през 2021 година е отписала дълга по отминалост.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР