Има политическа сделка, която ще се отрази много тежко на

...
Има политическа сделка, която ще се отрази много тежко на
Коментари Харесай

Огнян Боюклиев: Има политическа сделка, която ще се отрази много тежко на зърнопроизводителите

" Има политическа договорка, която ще се отрази доста тежко на зърнопроизводителите, а и освен на тях. Тя е отвън стопанската система, а е чисто политическа.... Съмнявам се, че министърът на земеделието ще одобри излизане от петорката (страни от Европейски Съюз - България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия) и решенията за запазване на нашите аграрни производители. Познавам го, ще подаде оставка ".

Това сподели пред БНР доцент доктор Огнян Боюклиев, агроексперт от Института за стопански проучвания на Българска академия на науките.

По думите му Русия води подла битка освен на фронта в Украйна, а и на интернационалните пазари:

" Унищожаването на пристанищата, на инфраструктурата на Украйна води до това, че Украйна не може да изнася зърно за трети страни ".

Доц. Боюклиев уточни, че в случай че се внася на ниска цена зърно, би трябвало да се каже какво е и от кое място е вносът:

" Ако го вкарват, би трябвало да има подобаващ надзор, който сега го няма ".

Огнян Боюклиев разяснява, че реколтата в цяла Европа е такава, че борсовите цени са високи:

" Цените порастват и в Германия и във Франция. Няма по какъв начин да стане в България с на ниска цена зърно (за фураж за животните) да поевтинее млякото и месото. Абсурд е! Но това, което преживяхме, няма по какъв начин да се повтори. Плавно ще се подвигат цените ".

Той акцентира, че би трябвало да се обърне внимание и на качеството:

" Транспортираш домати от 3 хиляди км и ги вкарваш в питателните вериги. Съвсем друго е, в случай че този домат е създаден през днешния ден и на следващия ден е в чинията на потребителя и е обичаен български вид. "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР