Има оценка за въздействието върху околната среда относно проекта за

...
Има оценка за въздействието върху околната среда относно проекта за
Коментари Харесай

Нено Димов: От екологична гледна точка строителството на АЕЦ "Белене" не е опасно


Има оценка за въздействието върху околната среда по отношение на плана за АЕЦ „ Белене ”. Тя е спазила напълно интернационалното законодателство, в това число българското. От тази позиция сме спазили изцяло процедурата. Имаме всички документи от екологична позиция.

Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова телевизия.

Относно мястото, където ще бъдат съхранявани отпадъците той посочи, че това е въпрос, който е от компетенциите на Министерството на енергетиката. „ Щом има настояща оценка за въздействието, това значи, че от екологична позиция не е рисково да се построи АЕЦ „ Белене ”, съобщи Димов.

Една от коментираните тематики е нарастването на екотаксите за дизелови коли над 10 години. „ Промяната, която се прави, е новите коли да бъдат с понижена екотакса. Електромобилитие няма да заплащат. За по-старите ще има нарастване, като то е в границите на към 15%. Това е една от множеството ограничения, които би трябвало да се подхващат в тази посока ”, посочи министърът.

Междувременно във Варна стачкуват против добиването на газ в Добруджа. Те се тормозят, че има заплаха Девненските извори да бъдат нечисти, каквато е констатацията на двете басейнови дирекции. „ Има евентуален риск и от тази позиция районната ревизия във Варна е дала негативно мнение. То беше обжалвано пред мен, удостоверил съм решението и естествено в този момент има опция да се отиде на съд, която е и идната инстанция ”, сподели Димов. Той разяснява и изваждането на плажа „ Болата ” от резервата „ Калиакра ”. По думите на министъра територията остава предпазена. Разликата е, че е дадена за стопанисване на локалните общности и кмета на региона. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР