„Има нови китове, които хващат новата мутация на коронавируса. Мутацията,

„Има нови китове, които хващат новата мутация на коронавируса. Мутацията, ...

Д-р Симидчиев потвърди: Изправени сме пред нова пандемия, необходими са други мерки!

„Има нови китове, които хващат новата мутация на коронавируса. Мутацията, която е в България, може да не е идентичен с английската версия, но да е много идентичен“, това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той поясни, че е притеснително когато мутацията на COVID-19 увеличи заразната си. По думите му трябва да се намали смъртността и новите заразени – това е най-добрата превенция.

„Възможно е много от българите вече да са прекарали новия вирус.

Един от големите проблеми у нас е, че не изследваме мащабно секвенциите и имаме малко ПСР тестове, но пък имаме повече антигенни, които обаче са по-малко чувствителни и може да изпуснат някои от вариациите на вирусите“, поясни д-р Симидчиев в сутрешния блок на България он Ер.

PCR-ът хваща три конкретни неща от генетичната последователност на вируса и когато не се хванат и трите, тестът може да се отчете като отрицателен, а той всъщност да е позитивен. Проблемът с т. нар. нов щам е в това, че често PCR-ът не го разпознава.

Притеснението на здравните власти в Европа е свързано с това, че ако не може вирусът да се хваща с PCR, разпространението не може да се контролира. А след като не може да се хваща със стандартните тестове, те би следвало да се променят и страната ни да се снабди с нови тестове, т. е. де факто все едно, че сме изправени пред нова пандемия. Добрата новина е, че поне вече знаем какво предизвиква вирусът във вида, в който е в момента, обяснява д-р Симидчиев и пред "Труд".

Промяната на спайк протеина създава проблем по отношение на два аспекта - диагностика и евентуално ако ваксината не хваща новия спайк.

Английският щам е до 70% по-заразен. Заразността произтича от това, че той се намножава повече в горните дихателни пътища и се отделят по-големи количества в околната среда т. е. там където дистанция от 1,5 м е вършела работа, сега трябва да е 2,5 м, за да сме по-сигурни. Мерките, които в момента се прилагат са ефективни, но при старото ниво на заразяемост. Ако пуснем училищата има реална опасност броят на заразените и болните да се увеличи рязко.

Зор да тръгнат на училище има, въпросът е дали този зор по отношение на общественото здраве е оправдан. А ако е оправдан, то какви мерки трябва да вземем, за да не стигнем до голямата беля. Част от тези мерки според мен са бързо ваксиниране на най-рисковите групи, за да може поне смъртността да е по-ниска.

Ако се установи новият щам като доминантен, правенето на нова ваксина е въпрос на изпринтване на новата последователност, което става много бързо, т. е. производството на нова РНК ваксина може да стане за две седмици. Но условието е новият щам да стане доминантен. Защото когато са и двата щама човек трябва да се ваксинира и с двата вида ваксини, за да получи и двата белтъка.

В България ситуацията с разпространението на коронавируса е добре, защото позабравихме малко, че според US проучване имунитетът на човек има голямо значение за разпространението на К-19. 

В случая говорим за БЦЖ ваксината, която у нас е много разпространена, и заради което имунната ни система може да е малко по-подготвена и заради това нямаме големи пикове. 

Разбира се въведените извънредни мерки пак оказват влияние. За съжаление често пъти когато трябва да действаме колективно ние действаме индивидуално, допълни пулмологът.

„Когато човек е прекарал К-19 той има имунитет и може би ще е по-защитен от новите му вариации.

Притеснявахме се дали ваксините ще бъдат ефективни срещу мутациите и засега имаме надеждата, че са. 

Трябва да ползваме комплекс от всички налични мерки – ограничения, маски, ваксини и т.н.“, каза д-р Симидчиев.

Той коментира и руската ваксина Ступник V: „Русия има много силна ваксинална школа. Въпросът е, че всичките им твърдения за ваксината им, че е много добра, трябва да бъдат подкрепени с научни публикувани данни, а такива нямаше.

Лично мое мнение е, че ако трябва да изберем коя ваксина да си сложим, аз ще си сложа която и да е било, но да е налична. Щом е разрешена значи е безопасна, ефикасна и качествена“.

„Трябва да спрем разпространените на вируса, защото колкото повече се разпространява, толкова повече се копира и повече мутира.

Комуникацията е дори по-важна от ваксинацията – трябва да се говори, да се обясни на хората, да им се разясни“, категоричен бе пулмологът.

Той коментира и дали ще е дискриминационно да се въведат задължителни К-19 паспорти, ако човек иска да пътува: „Сертификатите за ваксинация са доброволни и тук дискриминация няма“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Източник: blitz.bg