Има недостиг на офиси и жилища за продажбаСтроителството, експлоатацията, финансирането,

...
Има недостиг на офиси и жилища за продажбаСтроителството, експлоатацията, финансирането,
Коментари Харесай

Наематели и купувачи изчакват с инвестицията в имот

Има дефицит на офиси и жилища за продажба

Строителството, употребата, финансирането, развиването и придобиването на недвижими парцели през 2022 година, а и по-късно, ще продължат да се въздействат от цените на горивата, силата и строителните материали, демонстрира разбор на Colliers, предава. Това ще бъде съчетано с провокациите при веригите на доставка, пренасяне на действия на компании и бързо растящата инфлация.

В последна сметка това ще има директно отражение върху продажните цени и наемите, плащани от наемателите. Кевин Търпин, районен шеф "Капиталови пазари " за ЦИЕ в Colliers, изяснява: "В района на ЦИЕ записваме, че някои вложители се връщат към изчаквателна позиция преди да вземат капиталови решения. По същия метод следим отсрочване или цялостно отдръпване от някои наемни покупко-продажби. За някои от тях се твърди, че са свързани с присъединяване на съветски компании, а за други - с несигурността, провокирана от войната и нейната физическа непосредственост. В същото време, постоянно ще има такива, които непрестанно търсят и намират благоприятни условия даже в най-трудните времена. "

Въпреки разстройствата, провокирани от пандемията, годишните капиталови размери за 2021 година са се нараснали с 6% на годишна база и възлизат на 11,07 милиарда евро, само че са с 20% по-ниски в съпоставяне със същия интервал на 2019 година Първоначално Colliers оцени, че размерите за 2022 година в края на годината могат да доближат над 12,0 милиарда евро, само че войната в Украйна ще промени на тази прогноза.

Поотделно множеството страни изостават от размерите си отпреди пандемията, единствено Полша, с 57% от общия размер за 2021 година, е достигнала 5-годишната си междинна стойност отпреди пандемията. През последното тримесечие на 2021 година несъмнено се наблюдаваше активизиране на активността, като някои пазари към момента са възпрепятствани от неналичието на разполагаем артикул.

Доходност от първокласни активи за последното тримесечие на 2021 година и 12-месечна прогноза

Регистрираме леки придвижвания в доходността на първокласните парцели за доста пазари в района, основно заради продължаващата липса на данни за покупко-продажби, които да поддържат по-нататъшни промени в някои браншове и пазари. Изключение прави доходността от първокласни логистични парцели, която от първото тримесечие на 2020 година насам се е свила приблизително с съвсем 100 базисни точки в ЦИЕ, като за Полша намаляването доближи над 180 базисни точки. Нашето мнение остава, че на някои пазари ще има по-нататъшни вътрешни промени, макар че пандемията и въздействието на войната в Украйна ускоряват инфлационния, лихвения и отрицателния стопански напън.

Инвестиционни потоци в ЦИЕ по браншове

За първи път от 2008 година насам индустриалният и логистичен бранш заема първо място с 38% дял от размера за 2021 година Офисите и жилищният бранш не престават да регистрират постоянни размери, макар относителния дефицит на налични артикули за продажба на пазара. Обемите в ритейл бранша не престават да се поддържат от активи в търговски паркове и супермаркети, до момента в който преводите с хотели остават лимитирани като цяло.

Потоци в ЦИЕ по генезис на купувача

Фондовете от Западна и Северна Европа стоят зад 36% от размера на всички покупко-продажби през 2021 година, като най-вече капитали идват от Германия, Обединеното кралство, Австрия и Швеция. Капиталът от ЦИЕ също заема огромен дял - от 32% от общите размери. Чешките вложители са най-активни, с дял от 18% от общия размер и дават отговор за 52% от размерите в Чехия, 68% от размерите в Словакия, като придобивания са регистрирани и в Полша, Румъния, Унгария и България.

Макроикономически индикатори

С оглед на геополитическите и здравни рецесии, световните стопански вероятности не престават да се трансформират постоянно и е извънредно мъчно да бъдат планувани. Настоящата обстановка е извънредно комплицирана, оказва въздействие върху необятен набор от стопанската система и най-вероятно ще се утежни през 2022 година, преди да се усъвършенства. Войната в Украйна и обвързваните с нея наказания, в допълнение към пандемичните и ESG фактори и разстройства, ще окажат влияние върху пазарите на недвижими парцели във връзка с предлагането, търсенето и достъпността. Не всички от тези въздействия са негативни, само че ще се разграничават в обособените браншове на недвижимите парцели.

"Въпреки това, доста деликатно се следят както възходящата инфлация, по този начин и лихвените проценти, защото те ще сложат завършек на продължителния интервал на "ниски лихви ", което ще се отрази освен на цената на дълга и ценообразуването, само че и на голям брой други разноски за вложителите в недвижими парцели, строителните бизнесмени, наемателите и потребителите ", прибавя Кевин Търпин.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР