Има най-бързата и най-много машини в класацията TOP500Китай вече доминира

...
Има най-бързата и най-много машини в класацията TOP500Китай вече доминира
Коментари Харесай

Китай детронира САЩ при суперкомпютрите

Има най-бързата и най-вече машини в класацията TOP500

Китай към този момент господства тотално в листата на най-бързите суперкомпютри

Преломно се оказа 50-тото издание на класацията на най-бързите суперкомпютри в света TOP500. За първи път Китай изпревари Съединени американски щати по брой на машините в листата, като се изключи че негов и най-бързият суперкомпютър в света.

Броят на китайските суперкомпютри във второто за тази година издание на Top500 възлиза на 202, в съпоставяне със 160 преди шест месеца. В същото време американските машини в листата понижават от 169 на 143. Трето място държи Япония с 35 суперкомпютъра, следвана от Германия с 20 и Франция с 18.
още по тематиката
Китай господства и в сумарната продуктивност на суперкомпютрите, с които взе участие в TOP500. На неговите машини се падат 35,4% от общата продуктивност, която се е покачила от 749 до 845 петафлопа (PFLOPS) сред двете издания на рейтинга. Съединени американски щати има 29,6% от общата продуктивност.

За четвърти следващ път описът се оглавява от китайския суперкомпютър Sunway TaihuLight, който реализира резултат от 93 PFLOPS в теста Linpack. На второ място е друга китайска машина – Tianhe-2 с резултат 33,9 PFLOPS, следвана от Piz Daint (Cray XC50), конфигуриран в Швейцария, с продуктивност 19,6 PFLOPS.

Едва на пето място е най-бързият американски суперкомпютър – това е Titan (Cray XK7) с резултат от 17,6 PFLOPS, който отстъпи четвъртата позиция на японската машина Gyoukou (ZettaScaler-2.2) с продуктивност 19,14 PFLOPS. Но Съединени американски щати имат още три места в Топ 10 – шесто, седмо и осмо, до момента в който останалите две заемат японски суперкомпютри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР