Има нагласа в мнозинството в парламента в следващите дни да

...
Има нагласа в мнозинството в парламента в следващите дни да
Коментари Харесай

ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС внасят общ проект за изменение в Конституцията

Има настройка в болшинството в Народното събрание в идващите дни да бъде импортиран общ план за промени в Конституцията. Тази поръчка даде през днешния ден ръководителят на конституционната комисия Радомир Чолаков на първото й съвещание. То следва показания в неделя план на " Продължаваме промяната-Демократична България ", като както се разбра, свои оферти към него ще дадат и ГЕРБ и Движение за права и свободи, част от гореописаното " болшинство ", с цел да стане (по Чолаков) " в огромна степен общ план ".

Този на Движение за права и свободи е прочут от две години. Днес представителите на партията отхвърлиха да го показват в резюме пред комисията, присъединяване в което взеха и изтъкнати конституционалисти - преподаватели, някогашни конституционни съдии. Неофициално от Движението споделиха пред Клуб Z, че смяна в плана им за времето, в което бе показан до днес няма. Не споделиха обаче за кои свои текстове ще упорстват в общия подобен. 

От ГЕРБ също не показаха обособен план, въпреки да настояват, че имат. Идеите на партията на Бойко Борисов изрази в комисията Екатерина Захариева.

Така на процедура въпреки всичко ще се стигне до обединен текст, който ще бъде импортиран в Народното събрание - с подписите на представители и на трите обединения, а не обособени - на ПП-ДБ и на ГЕРБ. Движение за права и свободи няма изискуемите 60 депутатски подписа, по тази причина не може да внесе собствен план, като поръчката бе, че все пак ще взе участие интензивно във финалния вид.

Както е известно, упоритостите на ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи са промените в главния закон да бъдат признати до Нова година. Това на процедура значи " бавната писта " от 160 гласа.

Идеята е общият план да бъде импортиран до края на седмицата, най-късно при започване на идната и да стартират да текат периодите по него и при започване на септември да стартира същинската работа. Юристите обаче са раздвоени по отношение на депутатската почивка. Според парламентарния устав за времето, в което Народното събрание е в отмора (т.е. целия август, в случай че Народно събрание не реши друго), периодите по правилника стопират да текат.

Така съгласно едни към разглеждането на промените в Конституцията може да се пристъпи едвам през октомври. Според други обаче процедурата по смяната на Конституцията не е уредена в парламентарния устав, затова няма отношениие към него и депутатската почивка не е проблем - работата ще стартира през септември.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР