Има много увлекателни моменти в Макмафия“, пищната нова телевизионна драма

...
Има много увлекателни моменти в Макмафия“, пищната нова телевизионна драма
Коментари Харесай

Драмата “Макмафия” смразява кръвта пред телевизора

Има доста увлекателни моменти в „ Макмафия “, обилната нова телевизионна драма на Би Би Си, включваща съветски олигарси и проведена престъпност. Някой знаеше ли, че ножът за хайвер може да бъде толкоз гибелен? Или пък, че наетите убийци могат да избягат в родината си, оставяйки кърваво обръщение от Москва във всички изискани мебели?

Руските пуристи могат да имат няколко забележки. Дали Алекс Годман, образования в Британия наследник на съветски разбойник, изигран от Джеймс Нортън, в действителност приказва на британски с татко си без акцент? И къде тъкмо са охранителите? Те са наложителна линия от живота за всеки самоуважаващ се московски предприемач, само че необичайно за какво липсват тук. Идеите за „ Макмафия “ са взети от книгата на журналиста Миша Глени. Международните незаконни синдикати в действителност са в положение да трансферират големи суми пари по целия свят. Това е с помощта на финансовата и банковата система, която им разрешава да се скрият зад анонимните структури на компании и да избегнат задаването на въпроси.

Разследващи публицисти са били заети да отлепват пласт по пласт от офшорната загадка. През 2016 година „ Гардиън “ (Guardian) и медийните му сътрудници разгласиха Панамските документи, основани на записи от офшорната адвокатска адвокатска фирма Мосак Фонсека. Мосак се е специализирал в основаването на непрозрачни компании. Бастиан Обермайер, немският кореспондент, получил изтеклите данни, е стигнал до извода, че клиентите му постоянно са били наркодилъри, като тези, показани в „ Макмафия “, или контрабандисти на оръжие, олигарси, страни по контракти, свързани с защитата, хазартни измамници и клептократи. Плюс политици, спортни звезди и министър-председатели.

Не всеки, който употребява офшорните зони, е шарлатанин. Но главният извод от Панама и документите „ Парадайз “, оповестени още веднъж от „ Гардиън “ и медийни му сътрудници през ноември, е, че офшорната промишленост не е незначителна и сенчеста част от нашата икономическа система, а че това е системата. Тежестта на данъчното облагане се отдалечава от мултинационалните корпорации и богатите за сметка на елементарните хора. Офшорките направиха това допустимо. Ние, и тези от нас, плащащи налозите си, сме наивници.

Глени е прав и за нещо друго, за централната роля на Англия и Лондон в улеснението на потока от пари. Ние се ласкаем, мислейки, че това се случва някъде надалеч от нас. Но огромна част от това се случва на прага ни, измежду кичестите тераси на Белгревия и Кенсингтън, където е снимана огромна част от „ Макмафия “. Британските правни адвокатски фирми, сътрудниците по недвижими парцели и сътрудниците за основаване на сдружения са основните виновници за това.

Да вземем един дребен образец. Лондонската адвокатска адвокатска фирма „ Child & Child “, наподобява честна и населява офис с аспект към градините на Бъкингамския замък. През 2015 година тя основава скрито офшорна компания на английските Вирджински острови, водещо данъчно леговище в Обединеното кралство. Бенефициентите на компанията са Лейла и Арзу Алиеви, дъщерите на президента на Азербайджан.
Подобно на други деца от ръководещите постсъветски династии, Алиеви имат обширна благосъстоятелност в Лондон, на стойност милиони паунда. Новата офшорна компания Exaltation Ltd бе основана, с цел да има имуществото им. „ Child & Child “ трябваше да разпознават Алиеви като „ политически правилни “ човеци. Това би трябвало да докара до спомагателни банкови инспекции на благосъстоянието на фамилията. Но това не стана.

В същото време интернационалните перачи на пари имат ясно желание към типовете компании, които употребяват във Англия. Между 2010 и 2014 година руснаците са преместили от Москва в западната финансова система най-малко 20 милиарда $ мръсни пари. Схемата им беше гениална. В нея участваха молдовски съдии, латвийска банка и серия от центрове, вписани в регистъра на Лондон. Те бяха „ ръководени “ от компании, намиращи се в отдалечени данъчни убежища.

Преди да напишем първия си отчет за това, аз изпратих писма до Маршаловите острови в Тихия океан и в никакъв случай не получих отговор. Това не ме изненада, тъй като тези „ мениджъри “ бяха субекти на хартия, без никакво свястно битие. Националната организация за престъпността в Обединеното кралство изрази интерес към нашите открития, само че сподели, че няма какво да направи, защото причинителите са надалеч. Всичко беше мъчно.

Банките също „ свиха плещи “. Те и задграничните дъщерни сдружения с офиси в Лондон обработват 738 млн. $ в транзакции от така наречен световна пералня. Всички те разполагат със комплицирани звена, отдадени на премахване на финансовите закононарушения. Проблемът е в размерът от милиарди долари заплащания всеки ден.
Какво може да се направи против културата на „ Макмафия “, вълнуваща ни пред тв екраните, и без подозрение наситена с принуждение и кръв в бъдещите епизоди? През май 2016 година Дейвид Камерън даде обещание нов обществен указател, в който за пръв път ще се разпознава „ значимия “ човек, изравен зад всяка компания в Обединеното кралство. Това беше началото, само че два месеца по-късно той подаде оставка като министър председател.
Правителството на Тереза Май не сподели никакъв интерес да продължи тези скромни промени. Една от ограниченията е Обединеното кралство да принуди своите отвъдморски територии да вкарат сходни обществени регистри, които биха разкрили кой е притежател на компанията. Над половината от всички компании в Панамските документи са основани на Британските Вирджински острови.

В разграниченото общество, в столицата ни, станала детска площадка за интернационалните мошеници, които крадат в родината си, само че се радват на правна отбрана тук.

(Със съкращения)

*Люк Хардинг е някогашен сътрудник на „ Гардиън ” в Москва и създател на „ Държава на Мафията ” и „ Заговор ”
Ножовете за хайвер и наетите убийци, показани по Би Би Си, отразяват напълно малко от действителността

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР