Има много разновидности на растението - тинтява бяла, червена, жълта,

...
Има много разновидности на растението - тинтява бяла, червена, жълта,
Коментари Харесай

Чудодейните сили на билката петопръстник

Има доста разновидности на растението - тинтява бяла, алена, жълта, непалска, волжка. Всички подвидове имат лечебна стойност. Това е многогодишно тревисто растение. Среща се основно в пасища, околности на иглолистни гори. За лечебни цели се употребява коренището, семената и цветовете на петопръстника, които се берат през главния интервал на разцвет. 

За задачата корените се изкопават, почистват, измиват и изсушават при температура 60+ градуса. Растението се употребява за профилактика и лекуване на доста болести. Притежава естествени аналгетични свойства с помощта на съставните си субстанции. Тинтява е известна като мощен диуретик при бъбречни болести. 

Освен това се употребява за храносмилателната система. Един от танините, катехинът, който има изразени стягащи свойства, се предписва при стомашни разстройства. Препаратите на основата на тинтява облекчават възпалението и оказват помощ за нормализиране на бактериалния декор в червата. 

Лаптата има известно свойство, че понижава капилярната пропускливост, усъвършенства съдовия тонус и кръвното налягане. Освен това медикаментите се употребяват за разнообразни типове кашлица, настинки и за разреждане на храчки. 

Състав на петопръстника 

Коренището съдържа почти 20% централизация на танини и дъбилни субстанции. Освен това има високо наличие на: елагова киселина,тритерпенови сапонини, смолисти субстанции, иридойоди, сапонини, кверцетин, танини, фенолкарбоксилни киселини, n-кумарова, елагова киселини, магнезий, цинк, желязо, кобалт, никел и други макроелементи. 

Благодарение на подобен богат състав на петопръстника има всички изброени лечебни свойства. Използване на петопръстника в медицината Растението има общоукрепващо деяние, оказва помощ за прекъсване на кървенето, има бактерицидно и противовъзпалително деяние при открити рани. 

Благодарение на танините в състава, медикаментите въз основата на петопръстника основават специфичен филм върху повърхността на кожата, който предотвратява проникването на патогенни микроорганизми и токсични субстанции. Освен това дребните съдове се стесняват, което е доста потребно при разнообразни УНГ болести, стоматит и гингивит. 

Препаратите въз основата на тинтява се предписват освен за външна, само че и за вътрешна приложимост. 

Помага също при: гастрит, стомашни язви, имат холеретични свойства, възобновяване на черния дроб след жълтеница и цироза, гноен колит. 

В дерматологията петопръстникът е потребен при васкулити, лекуване на екземи, дерматити и псориазис. Известно е, че превръзките с смес въз основата на растението оказват помощ за по-бързото укрепване на изгаряния от първа и втора степен. При ендокринни болести, като болести на щитовидната жлеза, медикаменти на основата на петопръстника могат да се употребяват дружно с лекарствена терапия. 

За да извършите това, би трябвало да се консултирате с Вашия доктор, с цел да определите противопоказанията и дозата. Продължителният курс на приложение доста понижава тежестта на признаците на тиреотоксикоза и също по този начин възстановява положението. Клинично потвърдено е, че коренищата на растението нямат отровен резултат, заради което могат да се предлагат на разнообразни пациенти. 

Има подтикващ резултат върху централната нервна система. За да приготвите запарка въз основата на това растение, вземете 50 грама коренище, залейте го с вряла вода и го поставете на слаб огън. Получената примес се охлажда и се прецежда. Освен това приемът зависи от съответното заболяване. Средно курсът на лекуване е предопределен за един месец ежедневна приложимост на запарка, една супена лъжица преди всяко хранене. 

Освен това отварата може да се употребява за измиване на рани и изгаряния по кожата и гаргара при проблеми със зъбите. Забелязано е, че вредите се лекуват доста по-бързо при постоянна приложимост на продукта. Чаят от коренището се подготвя по следния метод: 50 грама изсушен корен се залива с половин литър вряла вода и се оставя да кисне 10 минути. 

Полученият чай може да се пие топъл или леден. Също по този начин известна е алкохолна инфузия, направена от семена и коренища на петопръстника. Прави се като в изсъхналата примес се залива водка или алкохол и се оставя на мрачно място за две седмици. 

Като всяко лекарство, петопръстника има своите противопоказания. За да не навредите на тялото, е належащо да се консултирате с Вашия доктор преди да приемете медикаменти и да изберете самостоятелна доза. Статията има единствено информативна цел и не е рекомендация или сурогат на консултацията със експерт, оповестява actualno.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР