Има много проблеми в земеделието. Сега имаме дефицит на дървен

...
Има много проблеми в земеделието. Сега имаме дефицит на дървен
Коментари Харесай

Министър Гечев: Спираме износа на дърва за трети страни

Има доста проблеми в земеделието. Сега имаме недостиг на дървен материал. Още през днешния ден ще разпоредя да бъде спрян износа на дърва за трети страни. Това сподели служебният министър на земеделието Явор Гечев в предаването „ Тази заран “ по бТВ.

Той акцентира, че в този момент е краят на лятото и би трябвало да наваксаме за към месец, тъй като е пропуснато времето да се отрази, че търсенето на дървен материал поради цените на горивата е повишено три пъти. „ Вчера се видях с две от огромните преработватели на дървен материал. Те споделиха, че ще вземат участие в целия проект, намалявайки количествата дърва, които те ще изкупуват, с цел да може да задоволим потребностите на популацията. Почваме с извънредно нуждаещите се по описите, които ще се оказват помощ от общественото министерство “, добави Гечев.

В момента фитосанитарният надзор на „ Капитан Андреево “ се прави единствено и само от Българската организация за сигурност на храните – както този на разтоварителната активност, по този начин и на лабораторната активност, съобщи Явор Гечев.

„ Случаят „ Капитан Андреево “ ще бъде решен. Контролът постоянно е бил на страната. Това, което мога да кажа, е, че работата би трябвало да има малко повече експертиза, а освен пиар. Ще видите в идващите дни какво ще се свърши “, безапелационен е земеделският министър.

В момента има пренасищане на пазара на зърно поради износа от Украйна и цената му стартира да пада, изясни той.

„ 100-процентовата поддръжка на българската страна към Украйна е реалност, само че европейските ни сътрудници би трябвало да знаят, че избрани страни, изключително такива, които са по-близо до границата, страдаме повече от солидарността си към Украйна. Това се отразява на българския пазар “, сподели Гечев.

Страната ни ще предяви искания към европейските институции във връзка с спешните фондове на Европейски Съюз, защото с това се дебалансират цените в България, съобщи Гечев.

„ При нашето произвеждане имаме зелени условия, условия за незасяване на избрани площи, възбрана за прилагане на избрани препарати, което покачва себестойността на продукцията “, означи служебният аграрни министър. Това е добра вест за потребителите, само че не и за производителите, добави той.

В Министерство на земеделието няма чистка, безапелационен бе служебният министър. „ Там работят 15 000 души, аз съм сменил единствено трима “, уточни той.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР