Има митове относно зъбната ни хигиена и зъболечението, в които

...
Има митове относно зъбната ни хигиена и зъболечението, в които
Коментари Харесай

10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението

Има легенди по отношение на зъбната ни хигиена и зъболечението, в които настойчиво имаме вяра.

Някои от тях от дълго време са научно отречени, само че все пак не престават да се предават от родители на деца, от остарели на млади…

Днес ви предлагаме скъп лист, който е добре да разгледате, в случай че желаете да имате в действителност здрави зъби и да сведете визитите при зъболекаря до най-малко. Ето 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението.

 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението 1. Захарта е главният зложелател на зъбите ни.

Всъщност, би трябвало да упрекваме „ неприятните бактерии “, които създават киселина, за нашите зъбни проблеми. Остатъците от въглехидрати върху зъбите ни са храна за тези бактерии.

Разбира се, захарта също е въглехидрат, само че доста други артикули, даже „ здравословни “ плодове или зърнени храни, попадат в тази категория.

 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението 2. Бъдещите майки не могат да посещават ортодонт.

Напротив, в случай че има инфектиране в устната празнина на бременна жена, тя би трябвало бързо да се в профил. Основният боязън от страна на майките е обвързван с обстоятелството, че упойките могат да повлияят на плода.

Въпреки това не е нужно да изтърпите болежка в стоматологичния стол: актуалните проучвания изцяло потвърждават сигурността на локалните анестетици. Имайте поради обаче, че постоянно би трябвало да предупреждавате зъболекаря, че сте бременна.

 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението 3. Може да се избегне поправянето на млечни зъби.

Млечните зъби постоянно имат по-тънък гланц и вследствие на това са по-малко предпазени от бактерии. Пиенето на сокове и подсладени питиета с биберон преди сън благоприятства развиването на кариеси на предните зъби.

А подцененият кариес в млечния зъб може да докара до гнойно инфектиране, което по-късно ще навреди на непрекъснат зъб.

 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението 4. За да почистите зъбите добре, би трябвало да употребявате твърда четка.

Всъщност можете да употребявате мека четка. Някои стоматолози даже предлагат това, с цел да не вредят на венците и емайла.

Основното е да следвате елементарни правила: мийте зъбите си два пъти дневно и сменяйте четката на всеки 3-4 месеца.

 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението 5. Трябва да употребявате съчка за зъби след хранене.

Използвайте зъбен конец след хранене, тъй като можете да навредите на венците си с съчка за зъби.

Освен това, в случай че постоянно след хранене изпитвате дискомфорт и имате незабавна потребност да почистите зъбите си с съчка, това е сериозен сигнал: време е да посетите зъболекаря си. Някъде в устната ви празнина се развива развой, който е добре да бъде спрян.

 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението 6. Колкото по-често миете зъбите си, толкоз по-здрави ще са те.

Честото миене на зъбите може да докара до износването им и болести заради абразивните свойства на пастата за зъби.

По-добре е да изплакнете устната празнина със специфична миеща вода сред утринните и вечерни миения.

 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението 7. Зъбобол значи кариес.

Възможно е да има редица аргументи за болката на зъбите, с изключение на кариес: сензитивност на зъбите, инфектиране на зъбния пулп и други Проблемът не постоянно е в устната празнина.

Знаете ли да вземем за пример, че причина за зъбобола може да бъде даже синузит. Единствено експерт ортодонт обаче може да откри действителната причина.

 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението 8. Ако ви падне пломба…

Много хора имат вяра, че щом пломбата им падне, просто би трябвало да се размени с нова. Изобщо обаче не е по този начин.

Всъщност пломбите са направени от благонадежден материал и не изпадат без причина. Най-често казусът е в развиването на кариес под пломбата и унищожаването на зъбните тъкани. Ако реагирате в точния момент обаче, няма нищо ужасно.

 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението 9. Трябва да премахнете мъдреците.

Мъдреците са последните от непрекъснатите зъби, които никнат в човешката уста (в интервала сред 17-25 години). Тяхното покълване доста постоянно е обвързвано с инфектиране, което се характеризира с отичане, болежка, вдървеност на челюстта или общо заболяване, които се трансформират в честа причина да посещавате ортодонт.

Въпреки неприятната им популярност няма съображение да се изваждат, в случай че са здрави и не основават проблеми. Разумно е следователно от време на време да посещавате своя ортодонт.

 10 мита и истини за зъбната ни хигиена и зъболечението 10. Зъбите би трябвало да се почистват след закуска.

Това мнение съществува даже и сред зъболекарите. Но през днешния ден множеството от тях са склонни да признаят, че е желателно зъбите да се мият преди хранене.

По време на сън, притокът на слюнка се забавя и по тази причина бактериите и плаките се натрупват в устата ви през нощта. Ако не измиете зъбите си преди закуска, всички тези неща ще отидат напряко в стомаха ви.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР