Има ли право учител по физическо да дава домашно? Има

...
Има ли право учител по физическо да дава домашно? Има
Коментари Харесай

Учителка по физическо наказа с двойка дете след отказ да ù прати запис как прави упражнения пред камера вкъщи |

Има ли право преподавател по физическо да дава домашно? Има ли право да изисква родители да му пращат по интернет записи с деца, които вършат физически извършения у дома? Длъжен ли е родител да се съгласява да снима детето си по тениска и къси панталони пред камерата? Отговорът на всички въпроси може и да е " не " съгласно разпоредбите на просветителните управляващи в България и съгласно закона, само че той се оказва " да " в 64. Основно учебно заведение " Цар Симеон Велики " в столичния кв. Симеоново. Не единствено това - за неналичието на въпросното видео 10-годишно дете е осъдено с двойка от учителката си.

Това се случва с Елка Венкова и сина ù директно преди подновяването на присъственото образование в учебното заведение, което се случва на 16 ноември 2021 година Тя се свърза с OFFNews, с цел да опише, а ние потърсихме директорката за реакция. На 22 декември госпожа Тереза Иванова ни отговори, че би трябвало да се запознае със случая. По същото време майката вече е провела преписка с директорката и споделя, че тя е осведомена в елементи. До през днешния ден нямаме отговор всъщност.

Учителката Румяна Авгарска изиска видеоматериала дни, преди да стартира присъственото образование, в седмия час в четвъртък, 9 ноември 2021 година Той трябвало да се качи като атачмънт в " Школо " или да ù се изпрати по имейл. Майката не е давала единодушие сходни материали да се снимат в дома ù и да се изпращат в мрежата, нито има намерение да го направи. Вместо това се съветва с юрист.

" Това опонира на Закона за отбрана на персоналните данни. Първо, тъй като визира част от домашната среда и никой не ни е уведомил нито по какъв начин ще употребява тези записи, нито къде ще бъдат съхранявани, нито някой е желал единодушието ни ние да ги вършим и да ги изпращаме и учебното заведение да разполага с тях - споделя след консултацията Венкова пред OFFNews. -

В началото на годината ние подписахме заявления, че сме съгласни фотоси на децата по време на тържества да бъдат правени и качвани в уеб страницата на учебното заведение, във Facebook страницата, само че това е нещо напълно друго. Групова фотография на деца, облечени за празненство, качена във Facebook е едно. Видеоматериал на дете в спортна екипировка – примерно къси панталони и къса фланелка, което прави извършения - качена в мрежата, която е цялостна с педофили, визира и част от домашната среда - е друго. Ако той попадне в несъответствуващи ръце, това е информация за крадци – в тази къща има това, това и това, дай до момента в който ги няма хората, ние да я нападнем. "

Елка Венкова написа до директорката, че това не е редно, че програмата не включва сходно нещо. „ За липса на домашна работа дано написа забележка в дневника, само че да написа двойка за нещо такова не считам, че е редно “, акцентира тя. Но - по думите ù директорката не взема отношение, а я препраща към въпросната учителка. Венкова написа и до нея, само че без резултат.

" Разбрах, че въпросната учителка по физическо е обяснила на една от другите майки, че видеоматериалът, който родителите би трябвало да снимат, било не домашна работа, а онлайн изпитване. Няма по какъв начин да е онлайн изпитване. Онлайн изпитване значи учителят да е от едната страна на видеокамерата и детето да е от другата страна. Нямам нищо срещу до момента в който детето ми прави извършения, да включа камера, да я насоча към детето, с цел да може тя да следи в този миг какво се случва и дали той ги прави вярно ", споделя тя.

Но обстановката е друга. Учителката освен не анулира слабата оценка, а " се заканва, че в случай че (синът ми - бел. ред.) продължава да не продължава да показва, още една двойка щяла да му написа. Това за мен е тормоз ", споделя Венкова.

Проекти

Майката е озадачена освен от естеството на домашното, а и от обстоятелството, че въобще се дава домашно по физическо образование. 

" Обърнах се към директорката и попитах: „ Откога по физическо образование се изисква домашна работа? “. Направих информация в инспектората към МОН. Казаха ми, че в програмата не влизат домашни, извънкласни задачи, нито видеоматериали. Попитах за планове, които тя ги кара да пишат по време на образователната година. От инспектората ми споделиха, че планове по време на образователната година не е редно и няма в програмата да бъдат давани. Това се прави в края на образователната година и за тях се дават пет дни, с цел да имат децата време да ги изработят ", споделя Венкова.

Въпросните планове се състоят в следното: учителката изисква от децата вкъщи да пишат за спорт или спортисти на повече от 5 страници.

" Не е удовлетворена, в случай че плановете са по-малко от шест страници, формат А4 " - споделя Елка и се възмущава: " Извинявайте, само че по български пишат половин страница преразказ ".

" Колко време ще ги написа едно дете на 10 години? То няма ли български, няма ли математика, няма ли човек и природа, няма ли британски? Всички вървят на спомагателни извънкласни действия - било спорт, било британски, че и по физическо да стоят три часа да пишат планове в средата на годината! Това напряко е полуда и безумство.

По физическо, вместо да се разтоварват и да се забавляват, да имат физическа интензивност, те ще не престават да пишат! Вместо да играят шах или други занимателни игри в класната стая - тъй като поради проблемите с КОВИД часовете по физическо се организират там - тя ги кара да четат тези планове. "

Чалгари

Тя и други родители на възпитаници в класа разясняват и различен случай. Твърдят, че учителката по физическо е нарекла децата им " чалгари ".

Когато попитах моя наследник: " Вярно ли е, че ви е нарекла „ чалгари? “, „ Да, мамо “. „ Добре, за какво? “. „ Каза ни: „ Как не ви е позор, знаете всички песни на Азис, пък не знаете кои са героите на България “. Най-вероятно е ставало въпрос за спортисти, които са героите на България, допуска майката.

" Добре е децата да ги знаят, само че за какво тя не им приказва на тази тематика в клас - пита се дамата. - Нека да знаят история на спорта, първенци, само че за какво не се ангажира тя самата да извади тази информация и когато са в салона, да им я споделя? Направи им викторина, задавай им въпроси, изпитвай ги да видиш дали са слушали деликатно. Има метод по какъв начин да ги изпиташ, с цел да видиш какъв е ползата им. "

От запитването на OFFNews към учебното заведение на 22 декември 2021 година до момента няма отговор. Ако въпреки всичко получим подобен, ще публикуваме реакцията на директорката.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР