Има ли период от живота, в който човек се чувства

...
Има ли период от живота, в който човек се чувства
Коментари Харесай

Коя е щастливата възраст?

Има ли интервал от живота, в който човек се усеща най-щастлив? Всеки може да удостовери, изброявайки разнообразни щастливи житейски събития в персонален проект. Според учени обаче, интервалът на благополучие би могъл да се заключи и по-мащабно, като се уточни междинната възраст, на която хората по принцип се усещат най-щастливи. 

Учени от Лондонския институт за стопански проучвания във Великобритания са провели изявленията измежду към 24 хиляди души, с цел да намерят признаците на задоволство от живота. Резултатите от проучването демонстрират, че хората на възраст 23 и 69 години се усещат най-щастливи. 

На 23-годишна възраст човек нормално приключва образованието си, следва му кариера, чака огромната любов и вероятността за благополучен фамилен живот. Това е възрастта с минимум разочарования. 

На 69-годишна възраст хората към този момент са примирени с годините, по-малко се опасяват от гибелта, грешките на младостта им се виждат не толкова значими, доста от предходните проблеми им наподобяват тривиални. Хората не съжаляват за предишното и се радват на сегашното.

Но най-нещастните хора  са тези на възраст малко над 50-те. Те трудно одобряват концепцията, че огромна част от живота им е минала, че към този момент може да не се надяват на нови благоприятни условия за кариера, че остаряването е неизбежно. Децата им към този момент са пораснали и са изхвърчали от вкъщи, а бракът става табиет. 

Психолозите поучават в такива случаи, хората да се опитат да намерят област, в която да приложат най-силните си умения и познания. Да намерят активност и занимание, които могат да донесат задоволство (работа, лов на риба, градинарство) и в които не е належащо да се потвърждават непрекъснато с по-младите, че са най-хубавите. 

Основните фактори за удовлетворението от живота според проучването са:
Успешна кариера или друга трудова активност, доказваща обществена необходимост;Проспериращ семеен или различен персонален живот;Физическо здраве, което ви разрешава да водите деен живот на всяка възраст.
Интересно е да се означи, че хора, чието раждане съответствува с процъфтяващ интервал от развиването на страната им, се усещат по-щастливи в зряла възраст от тези, чието детство съответствува с сложен интервал за страната. 

Ако мислите за това, по какъв начин да бъдете психологически здрави след 50-те години, не забравяйте да потърсите навреме занимание за душата. Не се концентрирайте напълно върху работата и критичната възраст ще бъде по-лесна за превъзмогване.

Източник: ABC Fact
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР