Има ли нещо общо между Новак Джокович и проекта на

...
Има ли нещо общо между Новак Джокович и проекта на
Коментари Харесай

Казусът с Rio Tinto в Сърбия: Политика с литиев заряд

Има ли нещо общо сред Новак Джокович и плана на Rio Tinto за 2.4 милиарда $? Ако вярвате на циркулиращите в Сърбия теории - да. Отнемането на лиценза на англо-австралийската компания за създаване на литиева мина в Ядар се случи дни откакто сръбският тенисист беше депортиран от Австралия.

Но колкото и да са завладяващи сходни версии, аргументите за прекъсването на плана на Rio Tinto най-вероятно е обвързвано доста повече с вътрешната политика, в сравнение с с утежняването на връзките сред Сърбия и Австралия поради проблема с Джокович. Историята със спортиста със статут на национална икона може и да е добавила към натиска върху сръбските управляващи най-сетне да приключат сагата с Rio Tinto, вместо да я проточат още с очакване на публикуването на екологичната оценка на плана и провеждането на референдум по тематиката по-късно, каквото бе първичното оповестено желание. И повода за забързването са приближаващите избори три в едно (президентски, парламентарни и местни) през април, на които президентът Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (СПП) ще се борят за опазване на позициите си. Което би се случило по-лесно без щръкнал над ръководството екологичен скандал.
Нещо ново и нещо зелено
" Гласът на народа е гласът на Бога. " С тези думи през юни президентът Вучич за първи път загатна опцията да свика референдум по въпроса с спорната мина, " с цел да види какво желаят хората ". В идващите месеци тематиката ставаше все по-гореща и през есента Сърбия бе залята от многолюдни митинги. Опасенията на локалните поданици в Лозница (в долината на Ядар) и екоактивисти са, че плануваната мина ще опустоши околната среда в региона, ще унищожи земеделието и ще докара до обезлюдяване. Репутацията на добивния колос Rio Tinto, упрекван по света в причиняване на екокатастрофи и корупция, не оказва помощ за усмиряване на локалните терзания, които прераснаха в национални демонстрации.
Ако гражданският напън не стихва и успее да прерасне в политическо придвижване, измъкването на Сърбия от властническата хватка има късмет се случи по най-хубавия вероятен метод - с натиск от вътрешната страна и изпод нагоре Източник: Reuters
Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Сърбия е към една трета от този в Западна Европа и очакванията в Белград са, че литият ще се трансформира във значим дирек за стопанската система. Според Rio Tinto мината би допринасяла директно 1% към Брутният вътрешен продукт на страната и 4% непряко. Изчисленията на сръбското държавно управление са още по-оптимистични - общият стопански резултат, в това число други вложения към плана, би могъл да е над 10 милиарда евро годишно или близо 22% от Брутният вътрешен продукт.
Реклама
Решението за лишаване на лиценза на Rio Tinto за създаване на находището явно беше мъчно за властта в Белград и това пролича от изказванията. Вицепремиерът и министър на енергетиката Зорана Михайлович упрекна природозащитните организации за прекъсването на плана и лишаването на страната от големи стопански изгоди. А министър председателят Ана Бърнабич провидя интервенция на задгранични сили и думите й провокираха взаимна декларация на посолствата на Съединени американски щати, Англия и Германия в Белград, която отхвърля обвиняванията, че са финансирали митингите.
Неочаквана опасност
За властническия режим на Вучич противоположният завой по проблема Rio Tinto е самобитно самопризнание, че даже безспорната власт се натъква на опасности, а тоталният надзор върху медиите не подсигурява имунитет от търсенето на отговорност за непопулярни решения. И в случай че до момента анализаторите изреждаха преодоляването на страната, икономическата застоялост и демографския крах като най-големите провокации пред Сърбия, неотдавна към листата се прибавя и унищожаването на околната среда.

" Наблюдаваме тази наклонност от известно време, само че в този момент към този момент виждаме, че това в действителност задейства и активизира хората, " споделя Александра Томанич, изпълнителен шеф на Европейския фонд за Балканите, представена от Reuters. Тя напомня, че огромни градове на Балканите са на водещи позиции в световните ранглисти по замърсяване, а съгласно Световната здравна организация хиляди хора в Сърбия умират всяка година от нездравословните резултати от мръсния въздух.

На този декор не е толкоз учудващо, че " зелените " паники подвигнаха митинги и се трансфораха в политически риск за ръководещите в Сърбия. " Всъщност всички тези неща - корупция, липса на народна власт, на господство на закона, екология - са свързани проблеми. В страна, където политическата конкуренция работи вярно, екологията ще бъде обсъждана от политически съперници в Народното събрание или дебатирана от самостоятелни специалисти в общественото пространство и медиите ", споделя в изявление за European Western Balkans Марко Кмезич, учител в Центъра за проучвания на Югоизточна Европа към Университета в Грац.
Реклама
Само че в Сърбия на процедура няма съпротива в Народното събрание, няма град или община, които да не се ръководят от СПП и няма свободни медии. " Лишени от естествена политическа сцена, където представители на жителите могат да дебатират техните терзания по връзки на екологията, хората излязоха по улиците. Днес е поради екологията, на следващия ден може да бъде за каквото и да било друго нещо ", добавя Кмезич. И съгласно него това е блестящо доказателство, че властта на Вучич не е безгранична. " Това, което научихме (от отстъплението по проблема Rio Tinto - бел. ред.) е, че настояванията за политическа отчетност в бъдеще би трябвало да идват от вътрешната страна и че тези самоорганизирани цивилен начинания евентуално ще доведат до по-организирани политически субекти, които имат предпочитание да вземат участие в избори и да се трансфорат в институционално предизвикателство за Вучич и неговата клика в идващите години ", предвижда Кмезич.
Решението за лишаване на лиценза на Rio Tinto за създаване на находището явно беше мъчно за властта в Белград и това пролича Източник: Reuters
Въпреки прекъсването на плана, митингите не стихват и има догатки, че отнемането на лиценза на Rio Tinto е краткотрайно и след изборите, на които Вучич и ръководещата СПП се надяват още веднъж да си обезпечат болшинство, процедурата по създаването на мината в Ядар ще бъде възобновена. Затова и екоактивистите не престават борбата и упорстват за мораториум върху добива на литий.

Макар за момента режимът на Вучич да не наподобява заплашен, хубавата вест е, че не наподобява и непреклонен. И в случай че гражданският напън не стихва и успее да прерасне в политическо придвижване, измъкването на Сърбия от властническата хватка има късмет се случи по най-хубавия вероятен метод - с натиск от вътрешната страна и изпод нагоре.
Глад за литий в ЕвропаПроектът на Rio Tinto е обсъждан освен в сръбски, само че и в европейски подтекст. В долината на Ядар са едни от най-големите находища на литий в Европа. Добивът на този метал, именуван " бялото злато " поради ролята си в производството на акумулатори за електрически автомобили, би бил освен стопански плюс за Сърбия, само че и изгода за Европа от позиция на достъп до основен стратегически запас.Макар в Европа да има доста планувани литиеви мини, сега " в действителност няма литиево произвеждане " с нужното за акумулатори качество, споделя Робърт Колбърн, анализатор в Benchmark Mineral Intelligence, представен от AFP. Сега най-големият производител е Австралия - с над 50% от международния размер, до момента в който Китай преработва 60% от значимия за " зеления преход " сребрист метал. " Европа не е на литиевата карта нито на равнище рандеман, нито на равнище преправка ", прибавя Колбърн. Това се отнася и за кобалта и никела - също употребявани за изработката на акумулатори.Според френски отчет до 2030 година Европа няма да е способна да задоволява сама повече от 30% потребностите си от тези метали. " Нужни са мощни ограничения. Идеята е Европейски Съюз да не премине от взаимозависимост от петрола към взаимозависимост от метали. (...) Твърди подвластни сме от непознати сили, изключително от Китай ", показва източник от френското държавно управление пред AFP.Залежи от литий в Европа имат Сърбия, Португалия, Германия, Франция и Чехия. Наскоро литият бе включен в листата на Европейски Съюз с сериозно значими метали, а съгласно Международната организация по сила световното търсене ще нарасне 40 пъти до 2040 година Колбърн предвижда, че " до 2030 година Европа ще се нуждае от над 500 000 тона годишно, което е повече от актуалното международно произвеждане " от към 475 000 тона през 2021 година Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Компании 3 Отбрана 1 Енергетика 2 Политика 3 Инфраструктура 1 Енергетика 2 Отбрана 3 Медиа и реклама Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светломира Гюрова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР