Има ли на масата ароматно ризото с тиквички и гъби,

...
Има ли на масата ароматно ризото с тиквички и гъби,
Коментари Харесай

Ризото с тиквички и гъби

Има ли на масата ароматно ризото с тиквички и гъби, друго не ни би трябвало

Необходими Продукти

● ориз - 310 г Арборио или различен подобаващ за ризото вид
● зехтин - 30 г
● лук - 60 г Шалот
● тиквичка - 200 г обелена
● печурки - 230 г
● масло - 50 г
● пармезан - към 100 г за поръсване
● бульон - към 800 мл пилешки или зеленчуков
● бяло вино - 120 мл
● сол - 1 с.л. или на усет

Начин на подготвяне

Сложете бульона на спокоен огън и поддържайте парещ досега на използването му. Налейте повече от 800 мл, тъй като част от него ще се изпари, до момента в който е на котлона.

Накълцайте лука шалот и го запържете за 4 минутки в зехтина.

През това време си обелете и нарежете тиквичката на доста ситно. Целта е да се слее с ориза, когато се свари. Понякога я смилам за малко в блендер, с цел да стане още по-фина. Почистете и нарежете и гъбите на филийки или както ви харесва.

Когато лукът е омекнал и замирише прелестно, сипете ориза и бъркайте 3 минути да се запържи, по-късно налейте виното и гответе още 1 минутка, с цел да се изпари алкохолът.

Сипете гъбите и тиквичките със солта и налейте горещия бульон на два три пъти при непрекъснато бъркане. Докато оризът не абсорбора една част, не наливайте идната. Ще ви е необходим към 760-800 мл и времето което ще ви отнеме тази процедура е към 15 минути, с цел да стане подготвен оризът.

Сложете маслото на късчета, може и малко от пармезана- настърган. Разбъркайте ризотото с гъби за минутка и разпределете незабавно в чинии.

Поръсете всяка порция ризото щедро с още пармезан и поднесете.

Ризотото с тиквички и гъби се употребява на момента, с цел да е както би трябвало - нежни, само че относително твърди зрънца, обхванати от невероятна кремообразност от отделеното нишесте, маслото и тиквичките.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР