Има ли дефицит на дървесина, проспала ли е предишната власт

...
Има ли дефицит на дървесина, проспала ли е предишната власт
Коментари Харесай

Липсата на дървесина: проблемите са много, решенията - неефективни

Има ли недостиг на дървесина, проспала ли е предходната власт намаляването на наличните количества и прекъсване на износа за трети страни ли е решението - тези въпроси опълчиха сегашни и някогашни ръководещи през изминаващата седмица, откакто актуалният министър на земеделието Явор Гечев експорта на необработена дървесина за страни отвън Европейския съюз с обяснението, че се чака недостиг.

Традиционно данни от разнообразни изследвания сочат, че България е измежду страните в Европейски Съюз, в които най-вече се употребяват дърва за огрев. Такава се обрисува да остане наклонността и през тази зима, защото различни разновидности като отопление на газ и пелети (които са дървесен продукт) са с повишаващи се цени. Единствено непроменена остава цената на електричеството за бита, тъй като е контролирана, а не пазарна.

В телевизионно изявление през предходната седмица министър Гечев увери, че няма риск за хората в селските региони да останат без дървесина за отопление. Посочи обаче, че поради скока в цените на енергоносителите търсенето на дървен материал за отопление е повишено три пъти, като това неизбежно ще се отрази на цените.

Министърът предвижда, че след въвеждането на мярката ще би трябвало най-малко месец за стабилизирането на цените. През предходната година те доближиха до най-много 100 лева за пространствен метър, а понастоящем към този момент са близо 200 лева B cpeдaтa нa фeвpyapи oт тъpгoвиятa c дъpвeн мaтepиaл и той ще се продава непосредствено от складовете на държавните горски стопанства, като се очакваше това да повлияе на крайната стойност. " Това не се случи. За мен това заричане е чисто популистко, с което подведоха хората, които се отопляват на дърва ", споделя новият регионален шеф на Смолян Стефан Сабрутев, представен от районното издание Отзвук.БГ.

Пред БНР заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов показва, че 158 общини в страната имат гори, а от тях единствено 15 доставят локалното население с дърва за огрев.

Според информация на уеб страницата Money.bg от Министерството на земеделието, зaявĸитe зa дъpвa зa oгpeв пpeз нacтoящaтa гoдинa ca зaвишeни c нaд 25% cпpямo минaлoгoдишнитe и дъpжaвнитe пpeдпpиятия paбoтят зa пpиopитeтнo ocигypявaнe нa нaceлeниeтo. Според процедурата локалната власт събира данни за потребностите на популацията от дърва за зимата и след това я предава към изпълнителната власт.

Панацея ли е прекъсването на износа

По думите на земеделския министър Явор Гечев засиленият интерес към покупката на дървесина постанова първо покриване на вътрешните потребности и чак по-късно изнасяне на дърва за трети страни (такива отвън Европейския съюз - бел. авт.)

По неофициална информация на " Дневник " предходната есен също е била премисляна възбрана на износа на дърва за трети страни. Според източници от администрацията мярката е била обсъждана сред тогавашния шеф на Агенцията по горите Александър Дунчев и Кирил Петков в качеството му на длъжностен министър на стопанската система. Правните отдели на организацията и министерството обаче излезли с негативни мнения с претекста, че сходно ограничаване е незаконосъобразно и няма да издържи в съда, а също така може да опонира на междуправителствени спогодби.

Същото изяснява и Иван Пенков, тогавашният ръководител на Асоциацията на горските компании, когато през 2015 година властта още веднъж не разрешава краткотрайно износа на дървесина. " Това е последна мярка, която ще се отрази на бизнеса. С нея могат да се нарушат правилата на пазарната стопанска система и дълготрайното обмисляне. Убеден съм, че ще има компании, които ще тръгнат да търсят правата си по правосъден ред. И фирмите ще завоюват, когато показват своите контракции и неизпълнения ", споделя той.

По данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната индустрия (БКДМП) от началото на юли добивът на дървесина в България понижава с към 2.5 млн. кубични метра за последните 2 години. Според организацията плануваното годишно прилагане на дървесина би трябвало да е към 7.2 млн. куб. метра, само че през 2020 и 2021 година са добивани не повече от 6 млн. куб.

" Годишно страната ни добива към 6.5-7 милиона плътни кубически метра дървесина, а изгаряме към 3 милиона плътни кубически метра. Тази година сме добили 350 000 кубика повече спрямо миналата. Заради цените на енергоносителите и газовата рецесия обаче в този момент хората се презапасяват и се преориентират още веднъж към обичайното гориво, даже тук-там, където това отопление не е било факт, а това провокира дефицит на пазара ", разяснява пред БНР заместник-министърът на земеделието Валентин Чамбов.

Добавя, че би трябвало да се секат към 8 милиона кубически метра дървесина, а занижените стойности са резутат от самоограничения и дефицит на трудова ръка.
Анализ на Агенцията по горите, оповестен на уеб страницата й, пък демонстрира, че в годините износът на дървесина е нищожен по отношение на добива - под 10 на 100 годишно, и понижава, което също слага въпроса за потребността от възбраната.

Как се стигна дотук и вероятните решения

Според специалисти, с които " Дневник " беседва, един от значимите фактори за дефицита на дървесина е цената на целулозата. Цената на суровината, която се получава след обработка на дървесина, се е повишила в международен мащаб със 75% от от януари 2021 година Така огромните български фабрики купуват дървесина предпочитано на търгове на по-висока цена, защото е стопански обосновано. Съответно това подвига ценовите равнища на свободния пазар.

" Всичко отива в дървопреработвателните компании. При пазарна стопанска система ние няма по какъв начин да кажем на компаниите: карайте по 100 лева на хората ", разяснява пред " Свободна Европа " шефът на Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) Дамян Дамянов.

Заместник-министърът на земеделието Чамбов разяснява, че в страната има 3-4 огромни заводи, които поемат софтуерно дървесина и дърва за огрев и те биват преработвани в артикул.

" С две от фабриките към този момент са направени срещи, следва такава среща с трета. Идеята е да понижат потреблението на дърва за огрев - подбор, който се употребява и в огромните заводи, да не бъдат вкарвани в заводите такива огромни размери, каквито сега влизат, а да остане дървесината на пазара за локалното население ", споделя той пред БНР. Апелът към тях е за месец-два да понижат на половина това, което използват сега, с цел да остане този размер за пазара.

За дървопреработвателните компании би следвало да е предопределена дървесина, която няма строителна или потребителска стойност. Решение би могло да бъде също усилване на контрола от Агенцията по горите за материала, постъпващ в заводите, както и при добива, с цел да не е допустимо да вземем за пример четириметровите дървени трупи, предопределени за строителството, да се съкратяват съзнателно за да са годни за фабриките, описаха специалисти от бранша.

Друг вероятен ход за запълване на недостига на дървесина е да се вкарат квоти за оптимален рандеман на дървесина за индустрията за първо да бъде задоволено потребителското търсене.

До този миг управляващите бягат от взимането на друго непопулярно решение - повишението на прогнозната цена на рандеман при поръчките. Тъй като търговете на горските стопанства се печелят от предложилия най-ниска цена, то с покачването на разноските за горива и труд, се стига до нерентабилност на добиването на дървесина от компаниите в сектора. Причината страната да не предлага повече на дърводобивните компании е, че това надлежно би вдигнало и цената на дървата.

" Фирмите не влизат да секат, тъй като цената, която държавните предприятия заплащат, с цел да се влезе да се сече, е доста ниска ", разяснява пред " Свободна Европа " Цветан Цонев от Асоциацията на дърводобивните компании. Според него възбраната за експорт е безсмислена, тъй като количествата дървесина не отиват в чужбина.

" Проблемът е, че дърветата не престават да са си в гората, а ние не можем да ги добием ", прибавя той.

Трябва да се има поради и фактът, че през лятото, когато е сезонът на горските пожари, огромна част от чиновниците на Агенцията по горите и горските стопанства са заети с гасенето им и не управляват активността по дърводобив. Наскоро пред БНР министърът на земеделието Гечев разгласи, че и дървосекачите са недостиг. Той даже е разговарял с министъра на правораздаването Крум Зарков в дърводобива да се употребяват пандизчии.

Какви са експертните оферти

В обява във " Facebook ", озаглавена " Добре пристигнали назад в комунизма " някогашният шеф на организацията по горите, по-късно народен представител от " Продължаваме промяната " Александър Дунчев, показва, че възбраната за експорт на дърва няма да избави нито хората, нито природата.

Според него цената на това деяние ще бъде платена горовладелците и горските чиновници, които ще изгубят по-високи доходи от износа. Смята, че е редно цената да я заплати бюджетът и данъкоплатецът, както при тока и горивата, за които се изплащат помощи.

Според Дунчев цената на дървата няма да падне доста, тъй като настоящите количества за експорт ще бъдат засмукани незабавно от фабриките, които и в този момент заплащат двойно по-висока цена за дървата от елементарните поданици, тъй като имат дефицит на запас при свръхголямо търсене на подготвени артикули от дървесина на интернационалния пазар. Какъвто е казусът с целулозата да вземем за пример.

Добавя, че изкривяването на пазара с леви популистки ограничения ще демотивира жителите и бизнеса да влагат и минават към по-природосъобразни, по-рентабилни и по-чисти други възможности за отопление като по-добра изолираност на къщите, геотермална и слънчева сила, термопомпи и така нататък

" С две думи, страната ще подтиква да горим пари през комините за сметка на горските, горите и чистия въздух, вместо със профилирани дотации да се подкрепят краткотрайно най-уязвимите българи през зимата ", обобщава Дунчев.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР