Има лекарства, които могат да заменят статините, заявява световноизвестният лекар

...
Има лекарства, които могат да заменят статините, заявява световноизвестният лекар
Коментари Харесай

Има лекарства, които могат да заменят статините

Има медикаменти, които могат да заменят статините, декларира световноизвестният доктор проф. Анча Баранова от Школата по систематична биология към Университета “Джордж  Мейсън ”.

Споровете към резултата и всеобщото назначение на статини продължава. А това обърква още повече хората, които ги одобряват, тъй като са им били предписани. Много наши читатели непрекъснато се интересуват от истината за статините. Но никой до момента еднопосочно не може да отговори на въпросите: по кое време е належащо да се одобряват статини, какви са техните отрицателни дейности и може ли човек да спре да ги приема? А съществуват ли препарати, които да са опция на статините. И коства ли си в последна сметка на всеки пациент да се намалява равнището на холестерола? Предлагаме ви отговори на сходни въпроси в коментара на проф. Анча Баранова.

Защо се назначават всеобщо статини?

Първо, тъй като това е на ниска цена лекарство, по тази причина се приема в големи количества по целия свят - изяснява проф. Баранова. - Второ, те фактически оказват помощ да се предотврати рискът от това при човек с доста висок холестерол да се стигне до развиване на атеросклероза на съдовете. Това е доказано в крупни проучвания: в случай че човек приема статини, се намаляват рисковете от сърдечносъдови произшествия като инфаркт да вземем за пример. Затова тези препарати се предписват на безусловно всеки с нараснал холестерол. И те в действителност работят.

Как работят статините?

Статините блокират синтеза на нашия личен холестерол, който се създава в организма - изяснява проф. Баранова. - Черният дроб създава 2/3 от холестерола, а останалата 1/3 постъпва с храната. Ако потискаме личния синтез на холестерола, той на практика не работи, ще останат единствено липидите, казано простичко – мазнините, които получаваме извън, с храната. А те са с по-ниско качество от тези, които синтезира организмът ни. Оттук идват многочислените премеждия.

От какво поражда отрицателният резултат?

В основата на холестерола е направата на половите хормони, невролипидите, които много хитро контролират всичко вътре в мозъка. За задачата обаче е необходим първокачествен холестерол. А ние ограничаваме неговото произвеждане. В последна сметка митохондриите губят коензим Q10 и по този начин спада изработваната сила. И се постанова това вещество отново да идва извън.

Плюс това страдат невромедиаторите, нужни за предаване сигналите от нервните кафези, а също по този начин синтезът на половите хормони. Човек стартира да се уморява. А при изключително чувствителни хора, според от генетичната предразположеност, това се отразява мощно на мускулите, стартират да ги болят краката. И защото не се вършат авансово генетични проучвания, в случай че хора, на които се постанова да одобряват статини, стартират да се усещат зле, престават да ги одобряват. При тях поражда голямата алтернатива: да пия или да не пия статини, написа zdrave.to.

Какво ще стане, в случай че спра да одобрявам статини? 

Не бива на всички да се анулира приемът на тези медикаменти - споделя експертът. - Има хора да вземем за пример с така наречен фамилна хиперхолестеремия, при които в организма се създават и натрупват огромни количества холестерол. Дори се образуват забележими подкожни формирания от липиди – отсрочване на холестерол. Такива хора могат да получат инфаркт или инсулт доста рано, да вземем за пример още на 35 години. Затова при предписването на статини е необходим самостоятелен метод.

Имат ли опция статините?

Да, и то не една - твърди проф. Анча Баранова. - Но по някаква причина лекарите не ги назначават. Към днешна дата изборът на опция за статините са: езетимиб, фибрати, инхибитори на  РСSК-9 (това са антитела, вкарват се подкожно), вливане на изчистено HDL. Има също по този начин и биодобавки, макар че са по-слабо ефикасни от медикаментите. 

И не на последно място, появи се релативно ново лекарство, бемпедова киселина. То намалява липопротеините с ниска компактност, т.е., неприятния холестерол. С една дума, прави същото, което и статините, само че мускулите болят по-малко, в случай че предпочетете него. Т.е., в случай че ви го предпишат. В Съединени американски щати това лекарство е утвърдено през 2020 година Да се надяваме, че и в нашата страна ще има скоро достъп до него.

Защо не всеки път е нужно да смъкваме равнището на холестерола?

Смята се, че в случай че равнището на холестерола е над 5,5-,5,6 ммол/л, би трябвало да бъде понижавано. Истината е, че главният ни зложелател са триглицеридите, т.е. липопротеините с ниска компактност, а това напълно не е всичкият холестерол. Но към момента се обръща внимание единствено на общия холестерол. Вече има доста точни проучвания, които сносно подсказват рисковете. В последна сметка, в случай че човек има повече холестерол, само че той не е окислен, това е обикновено и може да не се намалява. 

Може ли холестеролът да се намали единствено с диета?

Крайно мъчно е диета да се оправи с този проблем, тъй като действително ще е нужно не просто ограничение на всички мазнини в диетата, а прекосяване на висококачествени мазнини. Много по-полезно да вземем за пример е да ядете качествено краве масло (важно е да е прясно, а не окислено) или мазна сметана, само че това никой не го прави от боязън да не напълнее.

Добър вид е да коригирате диетата си, като включите в нея колкото може повече така наречен плазмалогени. Това е обособен клас висококачествени липиди, които не разрешават окисляване на мастните киселини. В последно време доста се приказва, че дрожди от червен ориз (хранителна добавка) доста дейно намаляват холестерола. Такъв резултат се изяснява с това, че в тези дрожди има вещество, което оказва статиноподобен резултат.

Нарича се монаколин, само че фармаиндустрията няма сметка да позволява натуралните артикули да изтласкват по-скъпите фармацевтични препарати от пазара. Затова и в Европа, и в Съединени американски щати са подхванати специфични регулации на добавките с дрожди от червен ориз.

Могат да се продават, само че единствено в случай че по специфичен химически метод този монаколин К бъде обособен от дрождите. Т.е., можете да си купите препарат, на който е написано „ дрожди от червен ориз “, да ги приемате, само че в него няма да се съдържа главното вещество. Не на последно място, е добре да пиете така наречен дестилат от чесън, който намалява равнището на липидите в кръвта.

Изследователи от Швеция и Съединени американски щати настояват, че статините не унищожават черния дроб

Не е загадка, че репутацията на тези препарати куца, както стана ясно от написаното дотук. Има отзиви и даже доказателства, съгласно проф. Баранова, че статините могат да влошат работата на черния дроб и да провокират увреждане на мускулите. Но те в последна сметка, са „ златният стандарт “ в лекуването на пациенти с хиперхолестеринемия.

Лекарите твърдят, че те освен намаляват рисковете от инфаркт и инсулт, изключително при хора, страдащи от сърдечносъдови болести, само че даже предотвратяват тежкото протичане на вирусните инфекции. Последното проучване, извършено от шведски и американски откриватели, удостоверява, че статините са свързани с намаление на риска от тежки чернодробни болести. Резултатите са оповестени в известен медицински вестник.

„ Получените данни демонстрират, че статините оказват позитивно модифициращо въздействие върху протичането на хроничните чернодробни болести, понижавайки риска от напредване до тежки чернодробни прояви ”, изясняват учените. 

Резултатите от това проучване посочили, че рискът от развиване на тежки чернодробни болести при пациенти, приемащи статини, е с 40% по-нисък. Приемащите статини са били по-малко склонни към напредване на болесттите до цироза или рак на черния дроб и по-рядко са умирали от чернодробни болести. Въз основа на получените данни учените стигнали до заключението, че статините оказват даже хепатопротективни резултати. 

Не се опасявайте да приемате статини, успокоява различен експерт – съветският кардиолог Анна Кореневич. Ако вашият кардиолог ви е предписал тези препарати, умерено следвайте неговите рекомендации. Кардиолозите няма да тръгнат просто по този начин да назначават статини. Има си метод да се убедите, че статините са безвредни за вас, просто преди всичко е нужно от време на време да си вършиме чернодробно-липиден профил.

Д-р Кореневич е на мнение, че освен високият холестерол въздейства за появяването на плаки в съдовете. Високият холестерол не е подбуда за образуването на плаки, твърди експертът, като споделя, че това е единствено разследване от хроничния стрес и съществени дълбоки прочувствени проблеми, които се натрупват с възрастта. 

„ Аз считам, че повода за появяване на плаки в съдовете не е единствено поради това, че не се храните вярно, а е поради непрекъснатия стрес - твърди доктор Кореневич. - Това покачва равнището на инфектиране в организма и отлагането на холестерол в съдовете. Сам по себе си той не е рисков, най-страшно е появяването на тези нестабилни плаки. “
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР