Има изпитани методи за укротяване на инфлацията. Това каза за

...
Има изпитани методи за укротяване на инфлацията. Това каза за
Коментари Харесай

Проф. Боян Дуранкев: Минималната работна заплата трябва да се вдигне с индекса на инфлацията

Има изпитани способи за усмиряване на инфлацията. Това сподели за утринния блок " Добро утро, България “ на Радио " Фокус “ икономистът Боян Дуранкев. " Спасението е едно – защото не могат всички да бъдат обезщетени за това, което се случва, най-добре би било първо, да се повдигне с показателя на инфлацията минималната работна заплата и да се приближи до 50% най-малко от междинната работна заплата в страната. И второ, да се подкрепят тези, които имат най-големи материални усложнения, а това да вземем за пример са част от пенсионерите, не всички несъмнено. В този шоков миг, когато бяхме предходната година и постоянните държавни управления не постъпиха по този метод за жалост. “

" Тези съвсем 17% инфлация значи шоково повишаване съвсем на всичко, тъй като допустимата инфлация е до 2%, над 5% става доста тежко ситуацията, а пък 17% на потребителските цени е в действителност един потрес, който освен като психически потрес можем да го приемем, а и като стопански потрес за доста хора “.

Ако погледнем на база 1 месец, ужасно нарастват интернационалните полети с 50% туристическите пътувания – 25%, централното газоснабдяване с 15% и така нататък, добави още проф. Дуранкев. " Но в случай че погледнем дали ние сме изключение, има втори измерител – съгласуван показател на потребителските цени, т.е. този съгласуван показател се пресмята въз основата на една и съща кошница от артикули и услуги, от едни и същи цени, само че се разграничава по употребяваните тегла. На България тежестта на питателните артикули е по-високо от другите страни. Но това, което имаме като данни, можем да кажем, че в случай че погледнем Европа като цяло, в Турция за 1 година хармонизираният иднекс на потребителските цени е над 84%. Кои са преди нас? Това са Унгария, Литва, Латвия, Естония, Северна Македония, Чехия,Полша Словакия, Сърбия, Румъния, тогава идва България. Страните в Еврозоната имат по-малък показател, а най-вече страдат бедните. През новото хилядолетие такова нещо не се беше случвало, то ще нанесе доста тежки провали под дърво и камък, да вземем за пример в частните пенсионни фондове към този момент се вижда, банковите спестявания също се обезценяват по този метод. През 2023 година инфлацията няма да бъде укротена под 2%. Може да се предвижда, че тазгодишната инфлация, в случай че се задържи под 5%, ще бъде огромен триумф "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР